ZETApress

hírportál

Balu meglátta árnyékát

A Fővárosi Állat- és Növénykertben sok-sok gyermek és felnőtt várta délelőtt, hogy Balu, a 12 esztendős barnamedve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található belső férőhelyéről.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a Nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő van, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A népi időjóslás hagyományai szerint február 2-a jeles napnak számít, amelynek időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára. A népi megfigyelések úgy tartják, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát (vagyis napos idő van), utána még sokáig tart a tél, ha viszont nem látja meg az árnyékát (azaz borult az idő), a tél már nem fog sokáig tartani.

A medveárnyék észlelés is része a csütörtöktől ma estig tartó Mackófarsangnak, amelyen az Állatkert sokféle programmal és különleges kedvezménnyel várja a családokat, illetve az óvodás és iskolás csoportokat. A Mackófarsang négy napja során azok a 14 éven aluli gyermekek, akik jelmezben érkeznek vagy magukkal hozzák a játékmackójukat, jelképes 200 forintos áron látogathatják az Állatkertet.

Szóljon hozzá!