ZETApress

hírportál

Mangalicák a Belvárosban

A XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál lesz február 7-9-én a belvárosi Szabadság téren – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Apáczai Csere János utcai Divin Porcello Sonkabárban.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült áru lehet jelen a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az egyesület garantálja.

A rendezvényeken a kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak, azonos méretű megjelenésben, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét.

A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piactéren kínálhatják termékeiket, óriási sikert aratva a vásárlók, és az ekképpen lehetőséghez jutó pott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.

Idén 13. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivált, a Belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, mely országosan a XL. Mangalica Fesztivál lesz, mert Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is rendeznek fesztivált.

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják.

A helyben készült ételeket a legkiválóbb magyar pálinkák kíséretében akár helyben is megkóstolhatják a vendégek a fesztivál pálinka udvarában. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018-tól újra élő példányokban tudunk fekete mangalicát kiállítani, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési bravúr a MOE részéről.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra: idén is kitelepülnek a kézműves utcába.

Február 8-án szombaton hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőverseny február 9-én vasárnap 10 és 15 óra között lesz és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségű, megbízható termékek, de mindeközben remek szórakozási lehetőségekkel is várja őket a fesztivál: egész napos színpadi műsor, vásári komédia, gasztrobemutatók, látvány tepertősütés és koncertek sora várja a látogatókat. Napi információk a fesztivál Facebook-oldalán is elérhetők.

Szóljon hozzá!