ZETApress

hírportál

Zarándokolj vonaton!

Három zarándokvonatot indít idén a MÁV a Misszió Tours Utazási Irodával közösen: májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, októberben pedig a Bosznia-hercegovinai Medjugorjébe utazhatunk – olvastuk a mai Új Ember missziós Jót s jól! mellékletében.

A Boldogasszony Zarándokvonat Máriaadna – Gyimesbükk – Csíksomlyói búcsú – Gyergyószentmiklós útvonalin május 28-án csütörtöktől 31-én vasárnapig szállítja utasait. A Fekete Madonna Zarándokvonat június 22-én hétfőtől 25-én csütörtökig Czestochowa – Krakkó útvonalon halad, míg a Medjugorjei Zarándokvonat október 14-én szerdától 18-án vasárnapig viszi el a Béke Királynőjéhez a zarándokokat. Az erdélyi és lengyelországi vonatok fővédnökei: dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és dr. Kövér László házelnök. A zarándoklatok teljes programja a weboldalon megtalálható.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe Pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben Pünkösd szombatján elzarándokolnak oda. Lengyelországba az első zarándokvonat 2011-ben indult, azóta húszezer zarándokot utaztattak.

Szóljon hozzá!