ZETApress

hírportál

Az Ige-Idők folytatódik!

Az átfogó kutató és restaurátori munkára épülő kiállítások hatása, eredményei hosszú ideig érzékelhetők. A Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők. A reformáció 500 éve című 2017. áprilistól novemberig tartó kiállításához kapcsolódó szakmai munkát is egy most megjelenő 464 oldalas, bibliofil tanulmánykötet foglalja össze.

Az intézmény a könyvet a magyar kultúra napján ma 11 órától mutatta be. Az eseményen Varga Benedek főigazgató, Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Ritoók Zsigmond akadémikus mondott köszöntőt, majd Szörényi László irodalomtörténész 45 perces szakmai bemutatója következett. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben hatalmas sikerrel rendezte meg az Ige-Idők. A reformáció 500 éve kiállítást, amelyen csaknem 100 kölcsönző intézmény több mint 400 tárgyát tekintette meg közel százezer látogató. A kiállítás kurátorai az utókorra maradt különleges műtárgyakon keresztül mutatták be, miként vált a reformáció olyan hitbeli, művelődési és kulturális folyamattá, amelynek során kialakult az önmagáért, szűkebb és tágabb közösségéért felelősséget vállaló modem ember lelkisége.

A kiállítás előkészítő és megvalósító folyamataiban és a tárlat kísérőprogramjaiban a korszakkal foglalkozó valamennyi tudományterület képviseltette magát. A Magyar Nemzeti Múzeum e páratlan összefogás és együttműködés nyomán arra kérte fel a reformáció örökségének kutatóit, hogy tanulmányokban rögzítsék eredményeiket. Ennek kézzel fogható gyümölcse a most látható pompás kötet. A szerkesztők elsődleges célja az volt, hogy egy kiállítás keretein belül nem bemutatható szellemi tartalmak, kutatási eredmények, emléktípusok is láthatóvá váljanak. Ezen túl olyan kézikönyvet kívántak létrehozni, amelyben az elmúlt évtizedek újszerű megközelítéseit tükröző, korszerű ismereteket tesznek elérhetővé nem csupán a tudományos világ, hanem minden érdeklődő számára. Egységes egésszé összeérő történeti, teológiai, művelődés- és egyház-történeti munkák, a liturgiára, az iskolázásra, oktatásra, az épített és tárgyi kultúrára vonatkozó alapvető tanulmányok teszik megkerülhetetlenné a Polgárdi Ákos grafikus által tervezett közel 500 oldalas kötetet. Mindezt több száz fénykép, ábra, térkép egészíti ki, amelyek nagyobb részét eddig még soha nem publikálták, sőt egy részük kifejezetten a kiadvány számára készült.

A 36 szerző a tudományos élet kiválósága, mindegyikük témakörük elismert kutatója. A hazai tudományos műhelyek, egyházi és világi gyűjtemények, egyetemek, a kutatóintézetek munkatársain kívül a szerzők között üdvözölhetünk határon túli kutatókat: a Columbia, a Groningeni és az Eperjesi Egyetem, a Szlovák Nemzeti Galéria, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, valamint a brassói Szász Evangélikus Egyház tudományos munkatársait.

Az Ige-Idők. A reformáció 500 éve a kiállítási katalógus első kötete, melyet újabb követ majd. A tanulmánykötet a szerzők felvételein kívül Karasz Lajos, Kardos Judit, Rosta József és Szőnyi István fotóit, továbbá Nagy Béla térképeit tartalmazza. Szerkesztői: Kiss Erika, Zászkaliczky Márton és Zászkaliczky Zsuzsanna, olvasószerkesztő: Székely Júlia, a szerkesztők munkatársa: Szvitek Róbert József. A könyvet tervezte: Polgárdi Ákos (SUBMACHINE), nyomdai munkák: Pauker Holding Kft.

Szóljon hozzá!