ZETApress

hírportál

Tavasz Dél-Dunántúlon

Nyílik a hóvirág Orfűn. A település Pécstől 14 km-re fekszik észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén. Ez egyben azt is jelzi, hogy hamarosan itt a tavasz, miután a hóvirág a Mecsek déli lejtőin jelenik meg leghamarabb, mintegy két héttel korábban, mint az ország többi területén.

A sajátos mikroklímák eléggé változatossá teszik a virág kinyílásának az időpontját. A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik. Egyike a legkorábban virágzó növényeinknek. Üde színfoltja a hegy ? és dombvidéki erdeinknek, a ligeteknek, cserjéseknek és gyakran jelen van az ártereken is. A hóolvadáskor és utána hamar megjelenik. Tizenhat faja él, amelyeket megtalálunk a Balkántól a Kaszpi-tengerig. Közülük a legkülönlegesebb Görögországban lelhető fel. Ott októberben virágzik.

Magyarországon három faja lelhető meg. A kertekben ültetett pompás és redőslevelű hóvirág, valamint az őshonos kikeleti. A korai virágzását a hagymája teszi lehetővé. Itt tárolódik benne a tápanyag, egyébként gyógyításra alkalmas toxint is tartalmaz. Miután a nevesebb tavaszi ünnepek környékén igencsak leszedték és árulták a virágját, ezért mára már védett növénnyé vált ? írta Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!