ZETApress

hírportál

TÓRTÚRA, a túlélő túra

Alig múlt el szilveszter, az újévi fogadalmak időszaka. Számtalan ígéret hangzik el ilyenkor a változásokról, a környezettudatosságról, az életmódváltásról – tudatta Rádi Károly, Eresz Klub.

Ezek betartásához, megvalósításához nyújt lehetőséget az Eresz Klub 2020 nyarán induló új programja a TÓRTÚRA, amely Sarudra, a Tisza-tó gyönyörű helyszínére invitálja a kalandvágyó emberek csoportjait. A szervezők elérhető közelségbe hozzák, persze a helyi adottságnak megfelelő módosításokkal Bear Grylls túlélőjátékát, a Szigetet.

Itt is adott egy sziget, amely várja azokat a kalandvágyókat, akik próbára szeretnék tenni önmagukat. Akik vállalják, hogy három napot eltöltenek a természetben úgy, hogy létfenntartásukról maguknak kell gondoskodniuk minden technikai segítség nélkül. A szervezők hajóval elviszik a jelentkezőket a helyszínre, ahol egy új világgal ismertetik meg őket. Ahol nincs mobiltelefon, hűtőgép, mikrohullámú sütő, előrecsomagolt, félkész étel…

De nem csupán arról szól ez a néhány nap, hogy meg tudunk-e lenni a modern kor vívmányai nélkül, hanem ez egyben figyelemfelhívás is a természet értékeinek megőrzésére, a környezettudatosságra és a környezet védelmére. Bemutató arra, hogyan lehet összhangban élni a természettel és önmagunkkal.

A szervezők megmutatják a Tisza-tó érintetlen természeti szépségeit neves, a területtel kapcsolatban átfogó ismeretekkel rendelkező szakemberek bevonásával. Elrettentésül elviszik az érdeklődőket a Kiskörei Vízlépcsőhöz is, ahol lecsapódik a Tisza folyóba az emberek által behajigált több 10 tonnányi hulladékhalmaz. A szervezők nem titkolt szándéka, a mai modern kor vívmányait használó embertársaikban még szunnyadó természet iránti tisztelet felébresztése, a mai gyermekek természetes közegbe való visszacsábítása.

Mindenkinek ajánlott ez a kalandos program, melynek révén a családok, baráti társaságok kimozdulva a mindennapok taposómalmából újra egymásra tudnak találni, hiszen egy hosszú hétvége időszakára csak egymásra számíthatnak, beszélgethetnek, segíthetnek egymásnak, közös élményeket szerezhetnek a mobil telefonok és tabletek nyomkodása helyett, próbára téve az erejüket, kitartásukat, leleményességüket.

Kipróbálhatják milyen ételeket lehet főzni csupán természetes alapanyagokból, hogyan kell horgászni, hogyan kell egy sátrat felállítani, tüzet gyújtani, halat pucolni. Megcsodálhatják, hogy milyen a napfelkelte és a naplemente a Tisza-tavon.

Megcsodálhatják a csillagos égboltot fényszennyezés nélkül és átélhetik azt, hogy milyen érzés amikor a természetben való mozgástól fáradnak el nem pedig a stressztől a nap végére. Milyen érzés az, mikor nem a számítógép monitora, hanem a nap fénye tűz az ember szemébe és a tüzelőért való hajolgatás mozgatja meg a számítógép előtt töltött hónapok alatt bemeszesedett csontjaikat. Úszhatnak, evezhetnek, túrázhatnak mobiltelefonok és tabletek nélkül.

Az Eresz Klub szeretettel várja a családokat, baráti társaságokat, munkahelyi csapatépítőket. Jelentkezés, időpont-egyeztetés, további információk kérése a torturaacsapatjatek@gmail.com emailcímen vagy a +36-30-547-7468 mobilszámon lehetséges. Az előkészületekről rendszeresen beszámolunk és a résztvevők mindennapjaiba olvasóink is betekinthetnek.

Szóljon hozzá!