ZETApress

hírportál

Élményösvény Budapest határában

Az erdőt nem csak látni, hanem hallgatni, érzékelni, tapintani, szagolni is lehetősége nyílik azoknak a gyermekeknek és kísérőiknek, akik ellátogatnak a kistarcsai fenyőerdőbe. Ezt szombaton mi is megtapasztalhattuk, amikor hivatalosan átadta a Rügyecskék Alapítvány az élményösvényét.

Megépítését évekkel ezelőtt kezdték meg, és most a húszéves múltra visszatekintő berlini Ökowerk környezeti neveléssel foglalkozó egyesület munkatársainak és további egy tucat magyar önkéntesnek a segítségével fejezték be az elmúlt héten.

A hazánkban egyedülálló élményösvény abban különbözik a szokásos természeti tanösvényektől, hogy nem olvasni lehet a különböző állomásokon az erdő élővilágáról, hanem gyakorlatokat és feladatokat elvégezve lehet megismerni és megtapasztalni azokat. A fiatalok próbára tehetik képességeiket és készségeiket az egyes állomásokon.

Az élményösvény működtetőit a tavaszi szünetben az Ökowerk székhelyére, Berlinbe viszik, hogy ott elsajátítsák az erdőpedagógia alapjait, valamint, hogy közben közösen egy tervet kovácsoljanak arról, hogyan fognak az élményösvény látogatására gyerekcsoportokat szervezni, a létrehozott tereptárgyak állagát megőrizni, a szükséges tananyagot lefordítani és fejleszteni.

A nemzetközi együttműködés a Nemzeti Civil Alap és a főváros Európai Uniós Integrációs Alapjának támogatásával jött létre.

Szóljon hozzá!