ZETApress

hírportál

Hálózatok találkozása

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Könyvtári szaktanácsadók és múzeumi koordinátorok III. országos szakmai napját tartotta ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár II. emeleti nagy báltermében.

Korábban soha nem volt még példa a könyvtárak és múzeumok olyan nagyszabású együttműködésére, mint ami a lassan három éve zajló és kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című EFOP-3.3.3- VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú európai uniós projekt keretében tapasztalható.

A MOKK konzorciumvezetésével és a FSZEK konzorciumi együttműködésével megvalósuló program célja, hogy olyan módszertanok, jó gyakorlatok, mintaprogramok szülessenek, amelyek segítik a könyvtárakat és a múzeumokat abban, hogy az iskolai oktatást kiegészítő élményközpontú programokat dolgozzanak ki. 2017-2018. után ma 3. alkalommal találkoztak egymással a könyvtári szaktanácsadók és a múzeumi koordinátori hálózat tagjai a projekt országos szakmai napján a fővárosban annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, bemutassák egymásnak jó gyakorlataikat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által szervezett idei találkozón dr. Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója, majd dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. A múzeumi komponens eredményeit dr. Bereczki Ibolya a projekt szakmai vezetőjeként összegezte, a könyvtári program mérlegét pedig Tóth Judit, a FSZEK EFOP Projektiroda szaktanácsadó-koordinátori csoportvezetője ismertette. A két terület módszertani fejlesztéseiről Boros Tünde szentendrei múzeumi mintaprojektekért felelős munkatárstól, majd Koglerné Hernádi Ágnes fővárosi könyvtári fejlesztési csoportvezetőtől hallhattak az érdeklődők.

Múzeumok és könyvtárak a közoktatás támogatásáért

A program ebéd utáni részében a projekt keretében frissen megjelent két kiadvány szerkesztője mutatta be a köteteket. Joó Emese, a Fővárosi Nagycirkusz múzeumi koordinátora a Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként megjelent MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez című kiadványról beszélt. Péterfi Rita, az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár munkatársa az Együtt az olvasóvá nevelésért című pedagógusoknak szóló kiadványt ismertette.

Sikeres múzeumi és könyvtári együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg jó gyakorlatként az a várossétával ötvözött iskolai vetélkedő is, melyről a váci Tragor Ignác Múzeumból Bálint Brigitta múzeumi koordinátor és Kis Bernadett múzeumpedagógus tartottak előadást. Tatainé Berta Zsuzsa, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár szekszárdi gyermek-könyvtárosa Otthon a könyvtárban, könyvtár az otthonban címmel egy olyan mintaprogramot mutatott be, mely többszörösen hátrányos helyzetű, nevelőotthonban élő gyermekek integrálását segíti. Zárásként a további hálózatosodást generáló workshop keretében szaktanácsadók és koordinátorok kooperatív ötletbörzéjével, közös projekttervek kidolgozásával és bemutatásával zárult a program.

Szóljon hozzá!