ZETApress

hírportál

Whiskyt a barackpálinka után

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje az évfordulóra prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka.

A Dohány utcai Veritas Borkereskedésben a Békési Manufaktúra tegnap esti sajtóbemutatóján terítékre került a magyar minőségi pálinka egyik úttörőjének prémium szortimentje: debütált a frissen palackozott Prémium Barackpálinka és igazi kuriózumként megkóstolhattuk az első magyar whiskyt is.

35 év szakértelem minden palackban

1984. október 11-én kezdődött az ikonikus Békési Pálinkafőzde története. Békési Zoltán édesapjával az elsők között váltotta ki a pálinkafőző engedélyt Csatárkerten, majd hosszú évek alatt együtt tanulták ki a szakma minden fortélyát. A siker nem maradt el. A Békési család generációról generációra szálló, pálinkafőzési tradícióját méltán tükrözi, hogy mára az ország egyik legnagyobb irányított cefréző- és főzőkapacitásával rendelkező pálinkafőzdéje.

Mesterhármas – Békési Prémium Pálinkacsalád

A cégben ma is együtt dolgozik a család. Legsikeresebb termékük az eredet-védett gyümölcsből készült Békési Szilvapálinka, melyhez az alapanyagot a 27 hektárnyi saját szilvaültetvényből és a helyi lakosok gyümölcséből nyerik.

A cél egyértelmű, mindenki ízlésének megfelelni. Ez a szándék kiegészül azzal, hogy az elmúlt évek minőségi versenye megannyi izgalmas technológiai megoldást hozott magával, így a számítógép vezérléssel irányított erjesztést követően most egyszerre van jelen a hagyományos kétlépcsős kisüsti és a modern oszlopos rendszerű technológia is a főzdében – mondja Szücs Gábor, a Békési Zrt. igazgatósági elnöke. A különböző főzési eljárások mindegyikében ott rejlik a tökéletesség, amit nem tud más kicsalni belőle, csak az évtizedes tapasztalat.

Debütál a Békési Barackpálinka

A Békési Pálinkafőzde évfordulója alkalmából új taggal bővítette a prémium termékcsaládot, debütál a Békési Barackpálinka. Kivételesen telt és édes ízekkel megáldott gyümölcsélmény. Illatában megtaláljuk az érett, zamatos sárgabarackban fellelhető citrusosságot, frissességet, ízében pedig nagymamáink baracklekvárja köszön vissza az alkohol ölelésében.

Az első magyar whisky

A prémium termékcsalád 3. tagja a 12 évig érlelt Békési Single Barrel whisky. Békési Zoltán szerint whiskyfogyasztóként az ötlet nem is olyan furcsa, hisz a berendezés gabonapárlat főzésére ugyanúgy alkalmas. Csupán a whisky zamatát adó érleléshez kellett tölgyfa hordókat beszerezni, melyeket kádárok készítettek fel, a belsejüket enyhén pirítva. 12 év érlelést követően a Békési Single Barrelt hordónként palackozzák, a címkén feltüntetve a hordó sorszámát, így nem meglepő, hogy egymás mellett kóstolva az egyes tételeket, színben, illatban és ízben is különbözőségeket fedezhetünk fel.

A whisky alkotójaként csodás volt végig követni 12 éven keresztül, ahogy egyre érettebbé és teltebbé váltak az ízek, mígnem eljött a csoda – meséli a pálinkamester. Az elmúlt években két újabb kísérlet is indult a Békési Manufaktúra érlelőpincéjében: az egyik során az italt tokaji aszús, míg a másikban olyan barrique hordókban nemesítik, amelyeket korábban az egyik neves ír whisky üzem használt érlelésre.

Országos disztribúció – cél a magyar pálinka elismertsége

Az ügyvezetés és a Veritas Borkereskedés, a Békési Pálinkák kizárólagos forgalmazója nem kisebb feladatot tűzött ki célul, mint hogy prémium kategóriás termékein keresztül a magyar pálinka ismertsége és elismertsége a jövőben mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon növekedjen. – A HoReCa szektorban szerzett egyedülálló tapasztalataink révén rendkívül sikeres együttműködésre számítunk – jelentette ki Pátzay István, a Veritas Borkereskedés tulajdonosa, ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 3 évben már a teljes kereskedelmi oldalt a Veritas Borkereskedés intézte. A HoReCa szektorban piacvezetőnek számító cég disztribúciója országos, jó kapcsolata van a legnívósabb szállodákkal, éttermekkel. A nagy- és kiskereskedelmi vevőikkel kialakított közvetlen, stabil kapcsolat jól működő visszacsatolási rendszert biztosít a piac fogyasztási igényeiről. Ennek köszönhetően a két cég a piaci visszajelzésekre épített termékfejlesztésekre koncentrál, közösen építik a márkát.

Generációváltás

1984. október 11-én lobbant fel először a tűz az üstökben, aminek kiváló pálinka lett a jutalma. Ez volt a Békési pálinkafőzde első napja. 35 évvel ezelőtt Békési Zoltán édesapjával kiváltotta a pálinkafőző-engedélyt, és a Csatárkertben elsőként léptek be a magánfőzők mára népes táborába, majd hosszú évek alatt együtt tanulták ki a szakma minden csínját-bínját. A Pálinka – Nemzeti Tanács Békési Zoltánt a pálinka népszerűsítése és eredetvédelme érdekében végzett munkája miatt 2018-ban életműdíjjal jutalmazta. Békési Zoltán idén visszavonult és büszkén átadta a főzde irányítását a következő generáció kezébe. A menedzsmentet Szűcs Gábor vezeti, míg a kereskedelemért Békési Sándor felel.

Szóljon hozzá!