ZETApress

hírportál

Fókuszban a libakaják!

November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro Fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

A Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa a Füred Gastro Fesztivált, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

Jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál!

Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé ? tudatta Bérczes Anna és Kirchkeszner Ágnes.

A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum. ? Hatalmas előnye, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni és változatosan elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája pedig igazán kimagasló élményt ad. Minden étel, amely libából készül, más és más kiváló hazai bort kíván maga mellé ? fogalmaz Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke.

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11:30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Zd7-DX18XJQ[/youtube]

A kora esti program 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18:15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel. 20:15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka érkezik Balatonfüredre. A vasárnapi Füred Gastro program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciója lesz a nagyszínpadon. A Füred Gastro szakmai partnere a MOL Nagyon Balaton és a Veszprém EKF2023.

Érintett éttermek

A Konyhám Balatonfenyves, Balaton Borgaléria Balatonfüred, Bistro Sparhelt Balatonfüred, Déli Part BBQ Siófok, Gusto13 Bistro&Delicate/Veszprém, Hableány Bisztró Badacsonytomaj, Karolina Kávéház Balatonfüred, Kistücsök Étterem Balatonszemes, Neked Főztem Balatonfüred, Zánka, Oliva Étterem Veszprém, Söptei Étterem Csopak, Pörc Bisztró és Delikát Balatonkenese, Szent Donát Borkúria Csopak, Vitorlás Étterem Balatonfüred, Péklány Kézműves Pékség Balatonfüred.

Szóljon hozzá!