ZETApress

hírportál

Pulitzer-emlékdíjasok a Remízben

Vasárnap délelőtt a budai Remíz étteremben kiosztották az idei Pulitzer-emlékdíjakat. Öt kategóriában hirdetett győztest Szalóky Pál moderátor. Az oklevelet és emlékplakettet Sipos Lajos egyetemi tanár, a kuratórium elnöke adta át.

Az elmúlt 16 év kitüntetettje az alapítvány honlapján megtalálható. Idén publicisztika kategóriában Bojár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője lett díjazott három írásáért. Képi megjelenítésben a váci Szabó László Róbert, alias Marabu nyert. Karikatúrái korábban a Lúdas Matyiban, újabban a Népszabadságban, a Hócipőben, a HVG-ben és a Kreatív Magazinban olvasható. Igyekszik párt-semleges maradni, s a hibákra irányítja a figyelmet, bármelyik oldalon is követik el azokat.

Sajtó- és médiatörténet témájában Széchenyi Ágnes alkotott tavaly maradandót, míg a legjobb alkotóközösség tavaly a 2000 című tízéves irodalmi és társadalmi havi lap lett. A díjat Trencsényi Balázs főszerkesztő vehette át. Róbert László az Életmű kategória kitüntetettje lett.

Maga a hivatalos procedúra rövid ideig tartott, így mielőbb a büféasztalokhoz járulhattunk. Meződi Alice étteremtulajdonos ? a népszerű Apostol-énekes Kalap hitvese ? változatos menüt szervírozott. Volt libamáj, ráksaláta, szarvasgombás húspástétom és avokádós ráksaláta az előételek között. Tejfeles, házi kolbászos rakott krumplit, töltött káposztát, malacsültet és ropogós csirke szárnyat ehetett, aki melegségre vágyott. Vegyes sajtok, friss gyümölcsök és többféle sütemény tette változatosabbá a menüt.

Ingyen reklám az étteremnek?

Akadt, akinek ennyi sem volt elég, s igyekezett otthonra is bespájzolni. Alice asszonynak is feltűnt, amint az egyig vendég pár percen belül többször ment vissza a hidegtálakhoz, s a nagy tányérnyi ételek hamar eltűntek tányérjáról. Ugyanúgy viselkedett, mint a kiscsalád feje ősszel, az Olasz Intézetben. Amikor diszkréten figyelmeztette a jó modorra, hősünk magértően bólogatott, s maradt tovább. Én biztos elsüllyedtem volna szégyenemben, s gyorsan odébbálltam volna. Hiába, nem vagyunk egyformák!

Csak nem az éttermet akarta otthon reklámozni ez a vendég a hazalopott kajával? ? kérdeztem az üzletasszonyt, de ő csak mosolygott. Nála első a vendég, de ezzel nem lenne szabad visszaélni senkinek! Kíváncsi lennék, hogy ez a kolléga mennyit ír majd az eseményről, de félek, hogy semennyit. Sajnos még sosem találkoztam írásaival sem a nyomtatott sajtóban, sem a világhálón. Kár pedig, mert a fogadásokról hazahordott ételek leírásaival több regényt is megtölthetne!

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » ARTES Liberales a Művészbázison
  2. Díjátadás új helyszínen | ZETApress
  3. ZETApress » Bekeményít a Hungexpó

Szóljon hozzá!