ZETApress

hírportál

Gundel Károly-díj hatodszor

Meskál Tibor, valamint megosztva Szulló Szabina és Széll Tibor veheti át az idei Gundel Károly-díjat november 24-én vasárnap a városligeti Gundel Étteremben – tudtuk meg a délelőtti óbudai sajtótájékoztatón a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Lantai József fényképezett.

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg az 1901-ben alakult Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Az előző öt év díjazottai:

2014-ben: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)

2015-ben: Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos

2016-ban: Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)

2017-ban mint jeleztük: Csapody Balázs

2018-ban mint megírtuk: Rosenstein Tibor

A Kitüntetési Bizottság

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2019-ben 14 személyre érkezett jelölés.

A bizottság tagjai: a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Éttermi Szövetség, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Magyar Éttermi Mesterek Klubja, Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság, Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete, Stílusos Vidéki Éttermiség, Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Gundel család egy képviselője, Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Gundel Étterem.

Az idei díjazottak

14 szakmai kiválóságra érkezett 2019-ben jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazott a Szulló Szabina – Széll Tamás séfpáros, valamint Meskál Tibor.

Szulló Szabina az 1992-es pályakezdése óta a magyar gasztronómia felemelkedésén dolgozik. Saját tanulóiból épített csapatot, de sok tanítványa a világ különböző tájain dolgozik. 2011-ben az első keleteurópai chef, aki Michelin csillagot kapott a Közép-keleteurópai Régióban (Onyx Étterem executive chef-jeként). A közép-keleteurópai országok közül 2016-ban elsőként az ő elnökletével győz a magyar csapat a Bocuse d?Or Európa döntőjén. 2017 februárjában Széll Tamással együtt közös bisztrót nyitottak Stand25 néven, ahol küldetése a magyar konyha és a magyar alapanyagok bemutatása. Az elmúlt két évtizedben számos konyhafőnök került ki a kezei közül, akik ma a magyar gasztronómia meghatározó helyein töltenek be vezető pozíciót. 2018. júliusában Széll Tamással nyitott Stand nevű fine dining éttermüket 2019 márciusában Michelin csillaggal tüntették ki. 1999-ben Ifjú Chaine des Rotisseurs verseny győztes Párizsban, 2017-ben Pro Turismo és Pro Urbe elismerést kapott. Az alábbi egyesületek tagja: Magyar Bocuse d?Or Akadémia Egyesület, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Gasztronómiai Egyesület.

Széll Tamás 14 éves korától a Kempinsky konyháján dolgozott, 2008-ban és 2010-ben megnyerte a legrangosabb hazai melegkonyhás szakácsversenyt, a Hagyomány és evolúciót. 2011-ben az Onyx Éttermet Michelin-csillaggal ismerték el az országban másodikként, majd 2012-ben ő képviselte Magyarországot a Bocuse d?Or európai döntőjében. A 19 induló közül a 9. helyet szerezte meg, ezzel Magyarországról elsőként bejutott a Bocuse d’Or döntőjébe. A lyoni döntőben a 24 indulóból a 10. helyen végzett. 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét Budapesten. 2017-ben a Bocuse d?Or lyoni döntőjében a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. 2017 februárjában Szulló Szabinával saját bisztrót nyitottak a Hold utcai piacon Stand25 néven, mely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott. 2018. júliusában nyitott Stand nevű fine dining éttermüket 2019 márciusában Michelin-csillaggal tüntették ki. Nagy hangsúlyt fektet a képzésre: tehetséges tanulóknak ad lehetőséget, hogy szakmailag fejlődhessenek mellette. Az alábbi egyesületek tagja: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület, Pannon Gasztronómiai Akadémia. 2017-ben Pro Turismo és Pro Urbe elismerést kapott és Európa Polgári Díjat az EP-től.

Meskál Tibor jelenleg a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere. (Szülei Trianon után Zmeskálként települtek át Felvidékről, s akkor hagyta el édesapja nevéből a Z-t. Tibor már Meskálként született Budapesten 1943-ban – mondta el megismerkedésünkkor.) Korábban a Béke Szállóban dolgozott (1960), majd 1961-66. között Grand Hotel Royalban felszolgáló, később főpincér (Grand Hotel Hungaria), 1963-ban országos szakmai verseny nyertese, amit a Gundel Étteremben tartottak. A világ számos pontján dolgozott luxus éttermekben, szállodákban (Berlin, Róma, Melbourne, Sydney, London, Bermuda-szigetek, New York), felszolgálók vezetőjeként, számtalan hírességet, államfőket, politikusokat, sztárokat szolgálva ki. 1996-ban hazatérve a Gundel Étterem szaktanácsadója, teremfőnöke, majd a Fórum Hotel Éttermi Igazgatójaként részt vett az InterContinental hotellé alakításának munkáiban. Később a Hotel Gellért rendezvényigazgatója, 1999-ben a Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága elnökévé választotta, mely szakmai klub a mai napig is aktívan működik vezetésével. 3 évig vezette a Magyar Bármixer Szövetséget, és alapító tagja a Schnitta Sámule Magyar Gasztronómiáért Egyesületnek. Számos hazai tanuló és felnőtt versenyen zsűrizik, az EuroSkills és WorldSkills versenyek delegált szakoktatójaként versenyzők felkészítőjeként is tevékenykedett. Szakkönyvek szerkesztője, aktívan részt vesz az új generáció oktatásában; jelenleg az MNGSZ-en belül a Schnitta Egyesülettel oktatófilm elkészítésén dolgozik szakiskolák részére. Számos szakmai elismerése közül néhány: Schnitta Sámuel díj (2003), MNGSZ A Magyar Gasztronómiáért Érdemérem (2007), MNGSZ életműdíj (2010), Törley Pezsgőlovag (2010), Év Gasztronómusa (2012), Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykeresztje (2016). Egyesületi tagságok: MNGSZ, Schnitta Egyesület, Chaine des Rotisseurs Egyesület, MKVM Hagyományőrző Társulat, Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága.

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között november 24-én vasárnap délben kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a szakmai sajtó részvételével a Budapest XIV. Gundel Károly út 4-beli Gundel Étteremben.

A gálaebéd

Idei változás nemcsak a gálaebéd helyszínében lesz – a Kopaszi-gáti Öbölház Rendezvényközpontból végre az idén 125 éves Gundel Étterembe, az őt megillető helyére kerül a rendezvény -, hanem abban is, hogy a gálaebéd menü-sorának megtervezéséről és a közreműködő séfek felkéréséről az előző évi Gundel Károly-díjazott, jelen esetben Rosenstein Tibor gondoskodik. A gálaebéd szervező bizottsága: Bíró Lajos (Bock Bisztró), Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft. Balázs József (Tacuba Café) és Bíró Bernadett (MVI szakmai titkár). A gálaebéden bemutatásra kerül majd Jakabffy László emlékére készült Az Ízvezető című könyv, melyben volt kollégái, barátai – több mint hatvanan – idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek a könyvben saját, házi receptgyűjteményéből lefőzött ételek képekkel és receptekkel. A könyv főszerkesztője Gyimesi Zsuzsa.

Szóljon hozzá!