ZETApress

hírportál

Muzsikál az erdő a Körösöknél

Szeptember 27-29-én Gyula térségében várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében rendezvény, melynek pénteki rendezvénynapja újdonságként Gyulán, a Csigakert tölgyfa-matuzsálemei között valósul meg. Szombati programjaival Gyula-Városerdőn az Erdei Iskola területén várja az érdeklődőket.

A vasárnapi rendezvénynap határon túlra, a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőre látogat ? tudatta a Muzsikál az Erdő Alapítvány. Az erdő nyári kelet-nógrádi muzsikálásáról idekattintva olvashatunk. A Muzsikál az erdő rendezvények évek óta juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét az erdő és a zene közös erejével a Körösök vidékére is.

A rendezvény Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Agrárminisztérium támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti igazgatósága, a Nagyváradi Erdészeti Vadászati Felügyelőség. A rendezvény létrejötte az összefogás szép példája. A kultúra és a természeti értékek a Kárpát-medencében csak közösen őrizhetők meg gyermekeink számára. Fenntartható közös jövőt csak a helyi közösségek és a Kárpát-medencében élő nemzetek összetartásával, a természettel összhangban valósíthatjuk meg.

A Minősített Fesztivál címmel rendelkező Nívó Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és a hétköznapi stressztől megszabadulva felkészülnek az erdei koncert befogadására. 27-én pénteken Gyulán a Csigakertben a városi parkok fontosságára hívja fel a természetismereti élményséta a figyelmet, hiszen ezek a zöldfelületek teszik élhetőbbé a városi emberek mindennapjait. 28-án szombaton Gyula-Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét, Püspökfürdőn pedig az örökzöld szúrós csodabogyó cserjéinek látványa jelent különleges természeti élményt az erdei teátrumban.

A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a Muzsikál az erdő lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére klasszikus zenét, népzenét és világzenét felvonultatva az erdei helyszíneken. Feledhetetlen erdei koncertélményben lesz része Gyula-Városerdőn a közönségnek Palya Bea és Gerzson János előadása során. Erdei lemezbemutató koncertre kerül sor Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből, melyen fellép Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Rácz Gyula. A lemez megjelenése a DALERD Zrt. és a Muzsikál az Erdő Alapítvány jóvoltából valósult meg. A klasszikus zenét a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, a Nagyváradi Filharmónia Intermezzo Vonósnégyese képviseli.

Fellép a Székesfehérvárról érkező Vox Mirabilis Kamarakórus Zemlényi Katica karnagy vezetésével, tőlük hallhatja a közönség többek között a 2018-as Muzsikál az erdő ? Vox Mirabilis közös Zeneszerzői Pályázatának győztes kórusművét, a Zengjen a dalt. Püspökfürdőre érkezik a békéscsabai Bartók Béla Vegyes-kar Perlaki Attila irányításával. Kiváló népzenét is hallgathat a közönség, sőt táncolhat is, hiszen koncertet ad a Dűvő Zenekar és a Talléros Banda. Erdei meditatív koncertélményben részesíti az érdeklődőket a Biri-ér partján a Dobszerda ütőegyüttes. Az idei nyári rendezvénysorozaton a Muzsikál az erdő nyitott a jazz irányába, a közönség lelkes és pozitív fogadtatásának következményeként a Csigakertben családi koncertet ad a Bolba Éva és a Jazzterlánc, Püspökfürdőn pedig egy ifjú fúvós csapat, a Brass On the Road. A rendezvény lehetőséget biztosít ifjú tehetségek bemutatkozásának, fellépnek a Nagyváradi Művészeti Líceum tehetséges tanulói. Különleges gyerekprogramok várják a családokat: Ludas Mátyás elmeséli Vitéz László történetét, Fabók Mancsi Bábszínháza pedig A háromágú tölgyfatündér meséjét hozza el.

Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdészeti Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző íjászbemutatóval. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. Kerékpártúra indul a Sarkadi Általános Iskola szervezésében Városerdőre. A mozgásra vágyók részt vehetnek szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.

A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitója az Erdei Kápolnánál, az Összetartás emlékplakettnél zajlik, mely Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Ünnepélyes eseményre is sor kerül a rendezvényen: háromoldalú együttműködési megállapodást ír alá a DALERD Zrt., Gyula Város és a Muzsikál az Erdő Alapítvány. Kiállítás nyílik a 35 éves Székely Aladár Fotóklub tagjának fotóiból, a Muzsikál az erdő Fotópályázatának helyezett képeiből, a Muzsikál az erdő Gyermekrajz-pályázatának legjobb pályaműveiből.

A nap zárásaként tábortűz mellett alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra. A szervezők várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében rendezvényre. Információ, részletes programterv idekattintva olvasható hiszen tudják: Muzsikál az erdő ? ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés!

Szóljon hozzá!