ZETApress

hírportál

Fókuszban a múmiák!

MúmiaA világ legkiválóbb múmia-szakértői lesznek Budapesten a Nephthys-projekt kapcsán ? tudtuk meg ma a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Az augusztus 27-30-a közötti nemzetközi konferencia alapja az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumában és a Magyar Természettudományi Múzeumban őrzött egyiptomi múmiák multidiszciplináris kutatása. A rendezvény fővédnöke: dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A konferencián neves kutatók részvételével az alábbi kérdésekre keresik a választ:

Milyen új lehetőségeket kínál a vizsgálati technológia fejlődése az ókori Egyiptomban élt emberek egészségügyi körülményeinek tanulmányozására?

Hogyan lehet új ismeretekhez jutni a múmiák vizsgálatával, és mik lehetnek a buktatók?

Megváltoztak-e a fizikai jellemzők az idő múlásával és felfedezhetők-e ezek a változások?

Mi az ásatások szerepe a múmiák tudományos vizsgálatában?

Mi a múzeumok hozzáállása a roncsolásos technikával járó vizsgálatokhoz?

Mit mondhatnak a múmiák az ókori Egyiptomban élt egyes egyének egészségéről és életmódjáról?

Következtethetünk-e a múmiák vizsgálatával egy egykori életmódra és annak változására? Ha igen, hogyan?

Milyen információkkal szolgál az egyiptomi múmiák és más népességek összehasonlítása? Találunk-e kapcsolatot az írott források és az emberi maradványok között?

Hogyan segítik a szövegek a fizikai maradványok vizsgálatát?

Mit tudhatunk meg a múmiák vizsgálatával a közösségekben fennálló kapcsolatokról, a kulturális környezetről, a történelmi eseményekről vagy az egyéni sorsokról, az élet és a túlvilág fogalmáról?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UURMEh_R4Mw[/youtube]

A résztvevők közt lesz Albert Zink, aki mindent tud Tutanhamonról és Ötziről, Helen D. Donoghue, Dávid Minnikin, a lepra és a tébécé kutatásának legnagyobbja, Dario Piombino-Mascali, a palermói múmiák avatott ismerője. A magyar szervezők Győry Hedvig, aki az ókori egyiptomi orvoslás hazai szakértője, Scheffer Krisztina orvostörténész, Szikossy Ildikó és Pap Ildikó, a váci múmiák kutatói, Pálfi György, a fertőző megbetegedésekkel foglalkozó antropológus.

Szóljon hozzá!