ZETApress

hírportál

Kóstoló a teraszon

A szegedi A Cappella Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg ? láttuk délelőtt a Várkert Bazár Teraszán. Fotóink Bratkó József felvételei.

A Kicsi Gesztenye győzelmét július 31-én délután a Vadászteremben jelentették be a Magyarország Tortájával, az Év kenyerével és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. Magyarország Tortája a Boldogasszony csipkéje lett, melyet a Tóth Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-19-20-án Budán, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg. A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Az idei győztes a Kicsi Gesztenye lett, melyet a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere: Gyuris László és csapata készített. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindazoknak ajánljuk, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

A Magyarország Tortája idén a Boldogasszony csipkéje lett, melyet a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrásza, Tóth Norbert alkotott meg. A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-19-20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft. közreműködésével idén is lehetőség lesz ingyenes vércukor-mérésre.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrásza egy wellness hétvégét nyert. A magyar fejlesztésű Dcont? vércukor-mérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft, mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel a Tímár Panzió és Étterem számára a Körös-menti Egres elnevezésű tortáért. A cukrász az innovatív technológia mellett olyan összetevők párosításával nyerte el a zsűri tetszését, mint a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.

Elindult a hobbicukrászok versenye

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek minden évben házi-sütésű tortáikkal. A fődíj egy Beurer HealthManager csomag. A Dcont? okos vércukor-mérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Annak a tortának a készítője, aki valamely gyógynövény felhasználásával sütötte meg színvonalas édességét, a Diabess-Györgytea ajándékcsomagját viheti haza. Nevezés szeptember 15-én vasárnapig! További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!