ZETApress

hírportál

Debreceni Virágörökség

Debreceni Virágkarnevál 2018Virágörökség a mottója az 50. Debreceni Virágkarneválnak, amely Debrecen legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye. Először 1966 augusztusában tartották meg ezt a színpompás programsorozatot, amely mára Európa egyik legnagyobb virágshow-ja lett, augusztus 14-e és 21-e között több mint száz program lesz Debrecenben.

Ennek megfelelően idén a karneválok történetében a legtöbb, 18 virágkocsi színesíti a menetet és a virágkompozíciók elkészítéséhez rekordszámban, egymillió szál friss dáliát használnak fel. Az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait nemcsak a virágkocsik, hanem a művészeti csoportok is színesítik, idén 10 magyar és 17 külföldi csoport mintegy 2000 közreműködővel vesz részt a felvonuláson. A világ minden tájáról érkeztek táncosok, így Japántól kezdve Kolumbián keresztül Itáliáig bezárólag, összesen 14 nemzet képviseletében.

Egy összmagyar programsorozatra, egy Kárpát-medencei összefogásra és az európai kitekintésű virágkarneválra készül a város ? hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere az eseménysorozat egyik főhelyszínén, a Nagyerdei Stadionban ma megrendezett sajtótájékoztatón. Ez a gondolatiság jellemzi a virágkarneváli menetet is, ahol a 18 virágkocsi közül négy a testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolatot, nyolc kompozíció Debrecen gazdasági életében szerepet vállaló multinacionális cégekkel való gyümölcsöző együttműködést szimbolizálja, egy óriás virágkocsi pedig Debrecen szorgalmát-szorgoskodását dicsérve egy méhcsalád életét jeleníti meg. A városvezető kiemelte, hogy a Debreceni Virágkarnevál idén már hetekkel korábban elkezdődött, amikor a pápalátogatás idejére a Szent Korona és a Szent László legendáját megjelenítő virágkocsik Csíksomlyóra érkeztek.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke bejelentette, hogy augusztus 15-e és szeptember 10-e között Debrecenben, a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében lesz látható a Boldogasszony-kiállítás, amelyet később a Vatikánban is bemutatnak majd. A tárlaton 55 kortárs magyar művész Szűz Mária és a magyarság kapcsolatáról vall.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy már 14 éve tart az együttműködés a Debreceni Virágkarnevál szervezőivel és nagy örömmel csatlakoztak az idei, 50. debreceni rendezvényekhez is. A Partiumban augusztus 15-től több mint egyhetes programsorozatot szerveznek majd, amelynek során újdonság, hogy Nagyváradon kívül, a bihari térség számos magyarlakta településére is ellátogat majd a Debreceni Virágkarnevál öt virágkocsija. Az elképzelés szerint az Érmellék magyarlakta településein (Bihar, Paptamási, Biharfélegyháza, Bihardiószeg és Székelyhíd) megállnak egy-egy órára, hogy a helyiek is részesei lehessenek a virágünnepnek.

Bódor Edit, a Virágkarnevál főszervezője azt hangsúlyozta, hogy a több mint félévszázad alatt a közösségépítés, az együttgondolkodás, Debrecen értékeinek megmutatása a nagyvilág előtt a legfőbb értékeivé erősödtek a Debreceni Virágkarneválnak. Erről az emberöltőnyi időről egy ünnepi kiadvány, egy egyedi és megismételhetetlen képeslap-gyűjtemény is mesél, ahol 54 egykori és jelenkori virágkarneválhoz kötődő szereplő üzenete is olvasható. Ezt a kézzelfogható emlékcsokrot az érdeklődők már most megvásárolhatják. A kulturális szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a karneváli programsorozat keretében nyolc napon keresztül több mint száz kulturális rendezvény várja majd az érdeklődőket. Idén is lesz ? többek között ? a családok nagy örömére Galiba Gyermekfesztivál a Nagyerdőben vagy augusztus 21-én a belvárosban karneváli felvonulás.

Az 50. születésnapra szokás ajándékot adni, ezért a Kodály Filharmónia augusztus 16-án a Klasszikusok éjszakája Debrecenben egy különleges koncertsorozattal lepi meg az érdeklődőket ? jelentette be Fekete Katalin, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatóhelyettese. A színes koncertkínálat közül kiemelte a Kossuth téren 21 órakor kezdődő ingyenes programot, ahol Carl Orff: Carmina Burana grandiózus zeneműve szólal meg olyan neves közreműködők tolmácsolásában, mint Miklósa Erika, Haja Zsolt, Szerekován János, a Talamba Ütőegyüttes, Kodály Filharmonikusok Debrecen, Kodály Kórus Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara, a Lautitia Kóruscsalád és Somogyi-Tóth Dániel. A helyi értékek jegyében és hagyományteremtő szándékkal ? hangsúlyozta Fekete Katalin ? este a város közterein Belvárosi szerenád lesz, amelyeken az Arco Nobile Vonósnégyes, a Trio Harmony, a Főnix Rézfúvós Quintett és a Kodály Filharmonikusok művészei játszanak.

Egyedi és egyszeri show, a magyar kreativitás ünnepe lesz a 6. Karneváléj mintegy kétezer közreműködővel mutatott rá Lévai Balázs, a Karneváléj művészeti vezetője. Nagy kihívás egy ilyen műsort rendezni, viszont egy jó buli úgy kezdődik, hogy leoltják a lámpákat, jegyezte meg tréfásan a televíziós szakember, arra utalva, hogy olyan egyedi látványvilágot kapnak a nézők, amit a cím is jelez: ahogy eddig még nem láttad! A sajtótájékoztatón a karneváléji fellépők közül egy rögtönzött minikarnevál keretében Nagy Bogi és Pál Dénes énekes, a Debreceni Mazsorett Együttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Bürkös Zenekar, illetve a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület adott ízelítőt.

Jellemzően külföldön alkotunk, ezért nagy öröm volt a számunkra, hogy a 2016-os nagy sikerű, a Debreceni Egyetemnél bemutatott 3D épületvetítés helyszínéhez visszatérve a LimeLight fényfestő művészei visszatérhetnek ? hangsúlyozta Dávid István, a LimeLight alapítója és ügyvezetője. Az eseménysorozat augusztus 17-től három estén keresztül látható a Debreceni Egyetemnél.

Szabadfi Szabolcs, vagy közismert nevén Szabi a Pék pedig bejelentette: helyi pékekkel és Király Rolanddal együttműködve augusztus 15-re megalkotják Debrecen kenyerét, amelynek ízvilága a debreceni páros kolbászhoz igazodik. Elkészítéséhez több mint száz éves kovászt használnak majd és fatüzelésű, hagyományos kemencében sütik meg.

A sajtótájékoztatón ízelítőt kaphattunk a karnevál gasztronómiai kínálatából is, így többek között Martin Imre, a Cseh Sörkert főszervezője beszélt arról, hogy már 8. éve a Békás-tó partján megrendezik a programot, amelyet idén bajor sörökkel is gazdagítanak. Az is elhangzott, hogy tíz helyi cukrászat közreműködésében (a Centrum fagyizó, a Gara cukrászda, a Korzó Olasz Kézműves Fagylaltozó, a Mignon cukrászda, a Mandula cukrászda, a Paparazzi Ice Cream, a Rigoletto cukrászda, a Sómanó fagyizó, a Szőke cukrászda és a Tutti Gelati Kávézó & Fagyizó részvételével a virágkarneváli héten kiderül, hogy melyikük fagyija lehet egy éven át a Debrecen fagylaltja cím birtokosa.

Szóljon hozzá!