ZETApress

hírportál

Kritikusok a MŰPA-ban

Harmadik alkalommal adták át a MŰPA kritikaíró pályázatának díjait. A MŰPA a 2018/2019-es évadában 3. alkalommal hirdette meg a Karc kritikaíró pályázatot, ahova fiatal szerzők szövegeit várták ? tudatták sajtósaik. Fotóink Posztos János felvételei.

A beérkezett pályamunkákat hatfős szakmai zsűri bírálta el, amelynek elnöke: Radnóti Sándor esztéta, tagjai: Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre popzenei szakíró, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró voltak.

A 30 év alatti jelentkezők a Müpa idei évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk. A 2018/2019-es szezon különlegességét az adta, hogy a pályázat 2019 januárjában szimpóziummal indult, ahol a zsűri tagjai egész napos előadássorozat keretében vezették be az érdeklődőket a kritikaírás rejtelmeibe. A tavalyihoz hasonlóan a pályázat alatt a szövegek zsűrizése jeligékkel zajlott. A beküldött pályamunkák közül a zsűri online szavazásra bocsájtott rövid listás alkotásai közül került ki a Közönségdíjas pályamunka.

Az ünnepélyes díjátadóra július 8-án hétfőn került sor a Duna parti épületben. Radnóti Sándor, a szakmai zsűri elnöke beszédében a kritika személyes hangnemének fontosságáról beszélt, Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója pedig ismertette az eredményeket és átadta díjakat: többek között a nagy értékű MŰPA-utalványokat, publikálási lehetőséget a MŰPA Magazinban, valamint egy koncertlátogatással egybekötött utazást egy olyan európai nagyvárosba, ahol az Európai Koncerttermek Szövetségének (ECHO) egyik tagintézménye, a MŰPA társintézményeinek egyike működik.

A Karc kritikaíró pályázat díjazottjainak listája a szakmai zsűri döntése alapján a következőképpen alakult: Az I. és II. díjat Gubán Mária: Vetkőzni senki nem szeret és A Te földed is című pályaművei érdemelték ki. A III. díjat Molnár Fanni: Kárhozat és gyász című kritikája nyerte el. A MŰPA weboldalán leadott szavazatok alapján a közönségdíjas Nagy Klára: Benned a létra című pályamunkája lett. A szakmai zsűri által közönségszavazásra bocsájtott kritikák ? immár a pályázók neveit felfedve ? a MŰPA Karc oldalán olvashatóak.

A MŰPA a következő, 2019/2020-as évadban ismét kiírja majd a Karc pályázatot, mely a sikeres debütálás után ismét szakmai szimpóziummal kezdődik majd, és a komolyzenétől a világzenén át az új-cirkuszig számtalan műfajban várja majd a fiatal kritikusok egyedi hangvételű, olvasmányos írásait.

MŰPA

A MŰPA Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új-cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A MŰPA-t 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata ? a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával ? az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A MŰPA a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Szóljon hozzá!