ZETApress

hírportál

Fedezd fel a benned rejlő karmestert!

Vastaps vagy háborgó zenészek ? a Bécsi Filharmonikusok még két napig úgy táncolnak, ahogy a budapestiek fütyülnek, illetve a karjukat lengetik. Legalábbis, amíg az egy kicsit is hasonlít arra, amit egy valódi karmester csinál. A bécsi Zene Háza egyik legkedveltebb interaktív installációja, a virtuális karmester most a budapesti Városháza parkban várja az érdeklődőket.

Az eredeti verziót eddig hárommillióan próbálták ki a bécsi Zene Házában. A Bécs Napok Budapesten rendezvénysorozat megnyitóján pedig már sokan kipróbálhatták magukat Zubin Mehta utódaként. Ma és holnap pedig továbbra is várja az érdeklődőket a virtuális karmester mobil verziója a budapesti Városháza parkban ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája. Fotóink Baksa Gábor felvételei.

A Bécs Napok Budapesten rendezvénysorozat tegnapi ünnepélyes megnyitóján így nemcsak a két szomszédos főváros közötti jó kapcsolatokat méltatták, hanem egy kis játékra is sor kerülhetett. Miután Marcus Schober bécsi közgyűlési képviselő és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszéltek, hogy milyen fontosak a városok közötti közvetlen tapasztalatcserék, kiálltak a világhíres zenészek elé és karmesteri pálcát ragadtak. A bécsi klasszikusok jegyében szó volt a jövő évi Beethoven-jubileumról is, melyről dr. Susanne Schicker, a Beethoven2020Wien projektiroda beszélt pár szóban. A jubileumi év fő célkitűzése, hogy Beethovent azokhoz is közelebb hozza, akik különben nem mennének el egy klasszikus koncertre.

A Városháza parkban álló virtuális karmester most hasonló célt szolgál: játékosan szólít meg kicsiket és nagyokat. A kezdő művészeknek nincs más dolga, mint megragadni a karmesteri pálcát és kiválasztani a zeneművet. Legyen szó a Kék Duna keringőről, a Kis éji zenéről vagy a Radetzky-indulóról, a zenészek árgus szemekkel figyelik újdonsült karmesterük minden mozdulatát, és az instrukcióknak megfelelően játszanak. Minél szélesebb mozdulatokkal vezényel valaki, annál hangosabban zenél a zenekar, minél gyorsabban mozgatja a karjai, ők is annál gyorsabban zenélnek. A művészek persze a hibákra is reagálnak, sértődötten felállnak, bekiabálnak, helyre rakják a kezdő karmestert, sőt, ha nem tetszik nekik, amit látnak, egyszerűen nem játszanak tovább. A tökéletes élményt precíziós hangrendszer, tűéles hátsó fali projektor és digitális érintőképernyős kottaállvány teszi lehetővé.

A Bécs Napok Budapesten című rendezvénysorozatot az Eurocomm-PR, Bécs Város Külképviseleti Irodája rendezi a Budapesti Fővárosi Önkormányzat támogatásával július 2-a és 4-e között. Bécs város a közös rendezvényre egy közösségi könyvespolcot is felállított a parkban teli magyar, német és angol nyelvű könyvekkel, melyeket Bécs Város és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala adományozott a budapestieknek. A könyveket nemcsak helyben lehet olvasni a Hello Wood kényelmes POP-UP bútorain heverészve, hanem el is lehet vinni. Hogy ne fogyjon ki a készlet, csak annyi a kérés, hogy a kivett olvasmányok helyett mindenki tegyen be egy másik könyvet. A virtuális karmester nyitva-tartása ma 12-től 20-ig, holnap 10-től 16 óráig.

Szóljon hozzá!