ZETApress

hírportál

Tunézia Óbudán

Formabontó ötletek születtek a Tunisia Showroom pályázatán. Idén első alkalommal került megrendezésre a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal és Showroom Tunisia 19.1 kortárs öltözéktervező pályázata. A legjobb pályamunkák egy divatperformance keretein belül kerültek bemutatásra.

Az öltözéktervező pályázat célja, hogy elősegítse a tunéziai tradicionális öltözködési formák, ruhák, kiegészítők, alapanyagok, díszítések, motívumok és technikák felhasználását a kortárs divatba illeszthető újraértelmezéssel. A projektet a világ egyik páratlan szépségű országa, a közel-keleti és a mediterrán népek találkozási pontja, Tunézia inspirálta, amelynek háromezer éves történelmét számos civilizáció gazdagította, és ami páratlan szépségével turisták millióit vonzza. A pályázat első lépéseként Ben Gamra Sofien tunéziai divattervező tartott előadást a hallgatóknak a tradicionális viseletekről. Ezt követően az egyetemen többször került sor prezentációkra, az anyagkísérletek, tervezési fázisok bemutatására, majd az előzsűrizés is sikeresen lezajlott.

Tegnap 17 órai kezdettel a Goldberger Textilipari Gyűjteménynek helyet adó Lajos utcai Textilmúzeumban rendezett performansz keretén belül mutatkoztak be a METU Kézműves tárgykultúra alapszak Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció, valamint a Divatékszer és kiegészítő tervezés specializáció hallgatóinak mini kollekciói. A bemutatott ruhák és kiegészítők közül a helyszínen újságírók és szakmai partnerek jelenlétében került kiválasztásra a legjobban kivitelezett és a pályázat feltételeinek leginkább megfelelő darab. A tervezők egy teljes szettből álló öltözék együttessel, a Tunézia és a jelen inspirálta kollekcióval ? ruhával és/vagy kiegészítővel ? nevezhettek.

A nemzetközi zsűri arra volt kíváncsi a pályamunkák esetében, hogy mitől lehet jellegzetes a tunéziai divat, valamint képes-e megjelenni az öltözködésben a tunéziai kulturális identitás úgy, hogy a végeredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen. A zsűri által kiválasztott hallgatók egy-egy tanulmányutat nyertek Tunéziába, aminek a keretében személyesen ismerkedhetnek meg a tunéziai hagyományokkal és népviseletekkel. Gratulálunk Katona Dóra Myának és Bugyik Nikolettának, a legjobb pályamunkát bemutató két hallgatónak!

Alkotók, METU Kézműves tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció: Ácsbog Cintia, Huang Wenqing Stella, Kaszás Nikolett, Katona Dóra Mya, Polák Réka, Ságodi Nelli, Tar Etelka, Tóth Vanda. Divatékszer és kiegészítő tervezés specializáció: Bugyik Nikoletta, Farkas Katalin, Horváth Krisztina, Zakariás Veronika.

A nemzetközi zsűri tagjai: Aranyosi Zsuzsanna textilművész, Droppa Judit DLA habil. textilművész, Jermakov Katalin ötvösművész, Juhász Nóra textilművész, Najeh Derbel tunéziai divattervező, Raja Ammar Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal igazgató, Viszkok Fruzsina lifestyle vlogger. Fotóink Benkő-Molnár Fanni / METU felvételei.

Szóljon hozzá!