ZETApress

hírportál

Újra Muzsikál az erdő

Idén 16. alkalommal szerveződik a Príma-díjas, Nógrádikum Díjas Muzsikál az erdő ? Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat. Az elmúlt év során két újabb elismerésben is részesült: Minősített Fesztivál címet viseli, Beke Pál Nívódíj kapott ? tudtuk meg az Erkel Színházban. Fotóink Bratkó József felvételei.

A Muzsikál az erdő ? Mátrai Művészeti Napok a Mátra erdőségeiben 9 helyszínen valósulnak meg június 29-én szombattól július 7-én vasárnapig 9 napon keresztül a Mátra lábától a tetejéig. A programok erdei helyszíneken zajlanak. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket ? hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón.

? Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangolódjunk rá a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket! A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét ? mondta el Szabó Lajos erdőmérnök.

Alapvető céljuk: az erdő, a zene, a művészetek erejével az embereket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. Jellemző programjaink: klasszikus és népzenei koncertek a lombkorona árnyékában, szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, erdei sportrendezvények (tájfutóverseny, kerékpártúra, lovastúra) falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló mátrai borokkal, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási példák bemutatása, helyi termékek, helyi értékek bemutatása. A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze klasszikus és népzenei koncertekkel. A programsorozat szórakoztató jellegű, mégis igényes, valódi értékeket közvetít, erősít.

Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészségtudatosság, a testi ? lelki egészség egyensúlya. Kékestetőn, a rendezvénysorozat július 7-ei zárónapján felavatjuk Józsa Judit, kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagjának Összetartás plakettjét. Határon túli barátainkat is bevonjuk a programsorozatba egy határon túli rendezvénynappal: Gyula térségében szerveződő program egy napja a Partiumba látogat. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat sajátos szervezési elvei minden programnapon érvényesülnek, valamennyi programelem minden helyszínen megjelenik. Váija a családokat, hiszen minden korosztály talál igényes testi-lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységet. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a Muzsikál az erdő minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A Muzsikál az erdő ? Mátrai Művészeti Napok helyszínei:
06.29. szombat: Tar ? Fenyvespuszta,
06.30. vasárnap: Gyöngyöstarján ? Fajzatpuszta,
07.01. hétfő: Abasár ? Szent-Anna tó,
07.02. kedd: Salgótarján ? Eresztvény,
07.03. szerda: Mátraverebély ? Szentkút,
07.04. csütörtök: Pásztó ? Mátrakeresztes,
07.05. péntek: Szurdokpüspöki,
07.06. szombat: Gyöngyöspata,
07.07. vasárnap: Gyöngyös ? Kékestető.

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat Nógrádikum Díjban részesült, melynek indoklása: a rendezvény az erdő és a zene közös megjelenésével országos és európai szinten egyedülálló. 2018. november 19-én a 15 éves Muzsikál az erdő Minősítő Oklevelet vett át, melynek értelmében a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat a Minősített Fesztivál címet viseli. A minősítés országos, nívós védjegy, amely reprezentálja egy-egy fesztivál, rendezvénysorozat színvonalát, így a 15 éves munka elismerése, megerősítése a Muzsikál az erdő esetében. ? A Muzsikál az erdő fesztivált bárhol meg lehet rendezni, de sehol máshol nem lehet megrendezni, hiszen a fesztivál szervezőinek lelke találkozott az erdő lelkével. A fő cél a természet szeretetének erősítése a művészet erejével. A környezettudatosság fontosságának erősítése, a természet kincseinek megismertetése a részvevőkkel. A szervezők olyan helyszíneket választottak ki, amelyek ismertek a turisták előtt, de olyan aspektusból mutatják meg azokat, amire mindenki rácsodálkozik. A fellépők válogatása, a szervezők lelkesedése új dimenzióban mutatja be az erdőt ? idéztük Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnökének a rendezvényről készített minősítő szövegéből.

2019. április 3-án a Muzsikál az erdő Beke Pál Nívódíjat kapott, melyet a 225 taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség ítél oda a minősített fesztiválok közül azoknak, amelyek szakmai szempontból magas színvonalú, emlékezetes és a közösséget építő fesztivált hoztak létre. A díj odaítélésének indoklása: A Beke Pál Nívódíj tisztelgés az elkötelezett közösségi ember, népművelő előtt és tisztelgés a 2018-as fesztiválok emlékezetes szakmai eredményei előtt.

Előadók, művészek: A programok megvalósításában több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A Muzsikál az erdő egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek. Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a Muzsikál az erdő szellemiségét.

Résztvevők: Több ezer ember részvételére számíthatunk, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a Muzsikál az erdő rendezvényt. Több korosztályt szólítunk meg: kínálunk programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.

Országos megjelenés: A Muzsikál az erdő országos rendezvénysorozattá vált. Az idén három térségben jelentkezik: 05.25-05.26-án Muzsikál az erdő a Hírős Városban (Kecskemét térségében), 06.29-07.07-én Muzsikál az erdő ? Mátrai Művészeti Napok (a Mátra térségében), 09.26-09.28-án Muzsikál az erdő a Körösök völgyében (Gyula ? Városerdő és egy nap a Partiumban).

A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét. Pályázataik: fotó-, irodalmi- és gyermekrajz-pályázat. Muzsikál az erdő ? ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés! Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ne feledjék, nincs rossz időjárás csak rossz öltözködés! ? vallja a Muzsikál az Erdő Alapítvány.

Szóljon hozzá!