ZETApress

hírportál

Költészeti fesztivál a Ráday-Kultuccában

Ötödik alkalommal rendeznek fesztivált március 29-e és április 1-eje között Ferencvárosban. A Ráday-Kultucca az elmúlt években különleges szerepet vívott ki magának a főváros kulturális életében. Ferencváros Önkormányzata a revitalizáció egyik fontos serkentő erejének tekinti a kultúrát. Támogatásuk eredményeként évente nyolc fesztivál jött létre és az utcában számos művészeti-kulturális műhely működik ? kiállító galériák, grafikai műhely, helytörténeti múzeum, könyvesbolt, filmes és zenei centrum ? amelyek a kedvező feltételeket magas színvonalú működéssel hálálják meg.

Fesztiváljuk alapgondolata szerint a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal, mi a poétikai Európát szeretnénk képviselni. A szakralitás és a kortárs művészet viszonyát művészi, esztétikai szempontból vizsgálják. Tudatosan törekedek arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg. Hagyományos irodalmi estjeik lehetőséget kínálnak magyar és más nyelvű költők szereplésére, találkozására. Estjeik nyitottak, szívesen látják a kortárs költészet barátait. A Bakáts téri Szent Ferenc katolikus templom szívesen fogadja templomi rendezvényeiket.

A három, nagyobb méretű koncert különlegessége, hogy egy működő templom liturgikus terében a szószékről kortárs szerzők művei klasszikus zenével együtt hangzanak el. Az előző évi tapasztalatok alapján előrelépve Harmonia terrena címen már igazi színházi produkció bemutatására vállalkoznak, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál felvett programjába.

Nyelvhatáron címmel konferenciát szerveznek, ahol a nyelvi határ jelenségét művészek és tudósok együttesen vizsgálják. Az előadások mellett lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők személyes kapcsolatokat építsenek, megismerjék egymás eredményeit. Az első alkalommal megrendezett találkozó egyik fontos feladata a következő évekre átnyúló sorozat programjának, munkamódszerének közös meghatározása lesz.

Tervezik, hogy az eseményt mind Magyarországon, mind a meghívott országokban publikációk kísérjék. A fesztivált sok Budapesten működő nemzeti kulturális intézet támogatja. Képzőművészeti kiállítások nyílnak a fesztivál részeként, elmélyítve a műfajok közötti kapcsolatokat.

Szóljon hozzá!