ZETApress

hírportál

Öt nap: ötszáz program

XII. Ördögkatlan 2019Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a XII. Ördögkatlan Fesztiválon július 30-a kedd és augusztus 3-a szombat között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Az Ördögkatlan összművészeti fesztivál, amely minden műfajt ugyanolyan fontosnak tart ? hangsúlyozták a rendezvénysorozat délelőtti sajtótájékoztatóján a fő-szervezők. Kiss Mónika és Bérczes László az újbudai B32 Galéria és Kultúrtérben bejelentették: az idei Ördögkatlan díszvendégei Reisz Gábor filmrendező mellett a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza lesznek, de megemlékeznek a fesztivál 2008-as indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról is.

Minden évben komoly túljelentkezés mutatkozik az Ördögkatlanon szereplő színházi produkciókra ? jegyezte meg Kiss Mónika hozzátéve: idén a nagyharsányi Fidelio Színpad bekapcsolódásával kilencre bővül a színházi játszóhelyek száma, másrészt több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek. Hamvas Béla: Karneváljából a k2 Színház készít 6-8 órás vándorlós előadást, a Sztalker Csoport Shakespeare: Vízkeresztjét dolgozza fel, Kodály Zoltán: Háry Jánosa pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusa közreműködésével lesz hallható.

Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta, programjaik jelentős részének Villánykövesd főterén, a Teleki Ligetben álló színpad ad otthont. Itt lép majd fel mások mellett Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band.

Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy a könyves műhely fő feladatának a kortárs magyar irodalom sokszínűségének bemutatását tartja. Ennek jegyében hirdetik meg fesztiválprogramjukat is: verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna; Boldizsár Ildikó meseterápiát tart; Tompa Andrea: Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei készülnek felolvasószínházi előadással.

Reisz Gábor filmrendező elmondása szerint először élheti át, hogy díszvendég legyen valahol, ennek örömére fellép a VAN film-zenekarral, beszélgetésen vesz részt Veiszer Alindával, de levetítik mindhárom eddigi filmjét, a Nekem Budapestet, a VAN valamit és az 5. Magyar Filmhét fődíjasát, a Rossz verseket.

Ismét Nagyharsányban ad koncertet Péterfy Bori, Háy János író a Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténeti kötete kapcsán idézi meg több magyar író és költő alakját, míg Göttinger Pál rendező a kisharsányi Kovács Udvarház programjáért lesz a felelős, ahol reggel 8-tól hajnali 3-ig koncertek, színház, versenyek, workshopok várják a fesztiválozókat.

Nagyszabású produkcióra készül Kovács Gerzson Péter. A koreográfus elárulta, hogy Pina Bausch: Szegfűk című darabjának egyik világhírű jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozza majd fel a közönség közreműködésével.

Nem csupán művészeti programokkal készül azonban az Ördögkatlan: Romsics László, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója például arról számolt be, hogy a pince két napra megnyitja kapuit, és a látogatók elkészíthetik majd három borból a saját Katlan Cuvéjukat is. A rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programja a weboldalukon érhető el.

Szóljon hozzá!