ZETApress

hírportál

Jógázzunk a Bálnában!

Az Indiai Nagykövetség a Budapesti Polgármesteri Hivatallal együttműködve június 22-én szombaton megünnepli az 5. Nemzetközi Jóga Napot Budapesten. Az esemény 10 és 13 óra között kerül megrendezésre a Duna parti Bálnában, a Fővám tér 11-12-ben. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Az India és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából az Indiai Nagykövetség június 21-én péntektől 23-án vasárnapig kulturális rendezvénysorozatot szervez 19 magyar városban. A program során közös jógagyakorlás, indiai klasszikus és néptánc, hennafestés, standok, ételek várják a látogatókat. Ez alkalomból Budapesten is különleges esemény vár mindenkit. A Nemzetközi Jóga Nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tudatosan egészséges életmódra és az egészségre való odafigyelésre.

Az ENSZ Közgyűlése 2014. december 11-én, korábban soha nem tapasztalt összhangban, 177 támogató ország egyhangú szavazatával június 21-ét a jóga világnapjává (Nemzetközi Jóga Nap) nyilvánította. Azóta ezt a napot a világ egyik legnagyobb szabású, egészségünket és jó közérzetünket szolgáló rendezvényeként tartják számon. Világszerte rengeteg eseményt rendeznek ezen a napon, hogy bemutassák a jóga hagyományát, amely felkerült az UNESCO szellemi világörökségeinek listájára is.

Az elmúlt négy évben a Nemzetközi Jóga Napot lelkesen ünnepelték Magyarország számos városában; az idei események az előző év sikereire épülnek. Ms. Ankita Sood, az Indiai Nagykövetség jógát és indiai kultúrát oktató tanárnője a helyi jógaiskolák képviselőivel együtt mutatja be az úgynevezett Nemzetközi Jóga Protokollt, amelyet indiai jógamesterek dolgoztak ki kifejezetten azért, hogy a gyakorlatsor megfeleljen a nagyközönség igényeinek és fizikai állapotának. A közönség haladó jógabemutatót is láthat a program során. India miniszterelnöke a jógáról beszélve így nyilatkozott: a jóga az az ösvény, amely elvezet az éntől a miig, jobb emberré tesz minket gondolkodásunkban, tetteinkben, tudásban és odaadásban.

Szóljon hozzá!