ZETApress

hírportál

Könyvek a Duna korzón

Simon Márton költő Március 15. téri ünnepi beszédével nyílt meg 16 órakor a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok a pesti Duna-korzón.

? A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd ? mondta Simon Márton, aki a Könyvhetet megnyitó beszédében ezután a jelenről a jövőnek írt leveléből olvasott fel. ? Évek óta nem tudtuk úgy újradefiniálni a szabadságot, hogy legalább egy fél évig érvényes legyen, és hónapok óta nem tudtuk, mi lesz a Magyar Tudományos Akadémiával, nota bene Országos Széchényi Könyvtár. Viszont roppant optimistán álltunk a közelgő klímakatasztrófa elébe ? fogalmazott a jelenkorról látleletet felrajzó levélben.

? Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett. Ami elegáns volt, és kétségbeejtő. Ha színházak, kórházak, iskolák kerültek szóba, elhallgatunk. Ha valaki felhozta Esterházy mondatát: félek, hogy elhatalmasodik rajtunk a legyintés, már csak legyintettünk ? tette hozzá Simon Márton, aki szerint mindeközben ma a jó irodalom presztízse megingathatatlannak tűnik, tízezrek olvasnak verseket, persze főleg online.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten. A magyar irodalom pótolhatatlan veszteséget szenvedett az elmúlt egy évben többek között Kányádi Sándor, Grendel Lajos, Tandori Dezső és Térey János halálával ? hangsúlyozta.

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok 17-én hétfőig 168 kiadó és könyves-műhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen. Hagyományosan a megnyitó után 17:30-kor adták át a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében a Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait. A verseny zsűrijét Vágó Magda könyvtervező tipográfus vezette, tagja volt Barabás Zsófia festőművész, Révész Emese művészettörténész, Valuska László, a Margó irodalmi Fesztivál igazgatója és Gál Katalin, a MKKE elnöke.

A szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter és Nádler István: Hét utolsó szó című kötete nyert (Corvina Kiadó). A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András: A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat. A könyvsorozatok között a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyveknél a Kék könyv ? A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga: Otthon (Vivandra) című kötetért nyerte.

Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott Volt a hazának egy-két énekem ? Arany 200 című emlékkötet, Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor: Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte. Tarlós István főpolgármester különdíját a Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria kiadásában megjelent Újranyitás hetven év után ? A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története című könyv kapta. A Tamás László-emlékdíjjal Beh Mariann: A kert konyhája (Book Kiadó) című receptkönyvét ismerték el.

Szóljon hozzá!