ZETApress

hírportál

Önjáró buszok Bécsben

Önjáró buszon BécsbenMár az utasok is használhatják Bécs önjáró buszait. Bécsben egy év üzemtesztelés után már az utasok is kipróbálhatják az autonóm elektromos buszokat. A járművek 11 utas szállítására alkalmasak, amelyeket ingyen próbálhatnak ki Bécs lakosai tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécs újonnan épülő városrészében, Aspernben egy év tesztelés után élesben is bevetik az első önjáró elektromos buszokat. Az auto.Bus ? Seestadt elnevezésű projekt keretein belül indított járművek a tesztidőszakban 10 ülő utast képesek szállítani, illetve egy operátort, aki kezdetben felügyeli a helyes működést. Ezzel egy időben két digitális menetrend-monitor is tesztelésre kerül. Használatukkal az utasok tájékozódni tudnak, hogy a buszok jelenleg hol tartózkodnak. A sofőr nélküli gépjárművek 10 megállóban állnak majd meg. A két kilométer hosszú pályaszakaszon a járgányok maximum 20 km/órás sebességgel közlekedhetnek.

Az autonóm autóbuszok rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegállópóznák, a házak sarkai és a járdaszélek. A fejlesztés a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG, valamint a francia NAVYA együttműködésével valósult meg 1,5 millió euróból. PID / Fürtner felvételén Michael Ludwig, Bécs polgármestere és Ulli Sima környezet-védelmi városi tanácsnok elsőként tesztelhette az önjáró buszokat, melyek előkészületeiről már február 20-án is beszámoltunk.

Szóljon hozzá!