ZETApress

hírportál

Európa-nap a Szabadság téren

Európa-napi futóversenyHáromezren futottak a mai Európa-napi Fesztiválon. Idén is nagy sikert aratott a Szabadság téri fesztivál, amely változatos családi programokkal, 15 kilométeres futóversennyel, valamint a hazai zenei élet kiemelkedő szereplőivel várta a családokat. A futóverseny eredményei idekattintva érhetőek el.

A rendezvényre ? melynek kiemelt célja volt, hogy átfogó információkat adjon a május 26-án esedékes európai választásokról ? még a változékony időjárás ellenére is mintegy tízezren látogattak el. Európa-szerte május 23?26-a között zajlanak a választások, 28 országban összesen 751 EP-képviselőt választanak az európai polgárok az elkövetkezendő 5 évre. A magyar szavazópolgárok május 26-án 9 listából 21 európai parlamenti képviselőt választanak.

A fesztivál délelőtti fő attrakciójának számító, hazánk 15 éves uniós tagságát szimbolizáló 15 év ? 15 kilométer elnevezésű Európa-napi futóversenynek idén több mint háromezer résztvevője volt. Az idén hatodik alkalommal megrendezett ? hazánk Európai Unióban eltöltött éveinek számával egyre növekvő távú ? futóverseny útvonalának mentén a tizenöt éves EU-tagságunkra emlékeztető tizenöt óriásplakátot helyeztek el a szervezők. Ezek azt mutatták be, milyen sok területen támogatta az Európai Unió hazánk fejlődését az iskolafelújításoktól a kisvállalkozások hitelhez juttatásán át az egészségügyig.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: A mai nap három fontos dologról szól: az európai eszméről és az összetartozásról, a nagyon sok pozitív gazdasági és társadalmi eredményt felmutató 15 éves uniós tagságunk megünnepléséről, illetve arról is, hogy hamarosan, május 26-án az európai választáson hallathatjuk a hangunkat és közvetlenül is befolyással lehetünk az Unió döntéseire.

Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője a rendezvényen is felhívta a figyelmet arra, hogy már csak két hét van hátra az európai választásokig, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek: Az Európai Parlament az uniós polgárok hangja: a május 26-ai európai választáson az emberek, a közösségek együtt dönthetnek arról, ami az Unió egészében történik, és szavazataikkal közvetlenül befolyásolhatják az EU jövőjét.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R3tErFvAgag[/youtube]

Az Európa-napi fesztiválon idén is változatos családi programok szórakoztattak minden korosztályt. A színpadi programokon kívül a résztvevők az információs standokon többek között az uniós munkavállalás és a külföldi tanulás lehetőségeiről is tájékozódhattak, valamint információkat kaphattak az Európai Unió mind a 28 tagállamában zajló EU&ME kampányról, amely azt mutatta be, hogy milyen pozitív hatást gyakorol mindennapi életükre az Európai Unió ? tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Magyarországon 2006-tól rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek. Ez a történelmi beszéd teremtette meg a későbbi Európai Unió alapjait. Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte a Miniszterelnökséggel, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Fővárossal együttműködésben.

Szóljon hozzá!