ZETApress

hírportál

Birkák nyírják a füvet Bécsben

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A birkák a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretein belül kerülnek bevetésre. A program alapvető célja, hogy a széndioxid-kibocsátást 10 vagy akár 20 százalékkal is csökkentse, hozzájáruljon a fajok sokféleségének megőrzéséhez és csökkentse a fenntartási költségeket. A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztálya ennek érdekében kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót, melynek középpontjában egy juhnyáj áll.

Idén májustól tehát már nemcsak heverésző emberekkel, hanem legelésző állatokkal is találkozhatunk majd az osztrák főváros kedvenc szabadidős szigetén. A természetes fűnyírók bevetése nem új-keletű kezdeményezés Bécsben. A Rautenweg-i hulladéklerakó zöldterületein már a kilencvenes évek kezdete óta osztrák hegyi kecskék ? pinzgauer kecskék ? végzik el ezt a munkát.

Szóljon hozzá!