ZETApress

hírportál

Bécsi bambik

Újszülött Bambik a bécsi állatkertben. Két nagyon ritka vietnami szikaszarvassal gyarapodott idén tavasszal a Schönbrunni Állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet megpillantani őket az állatkert hatezer m2-es rinocéroszparkjában.

Nagy szemek és pöttyözött barna bunda ? a két újszülött vietnami szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe. A bécsi állatkertben 2017 óta él szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval is gyarapodott, egy nősténnyel és egy hímmel. A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

? A vietnami szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben ? magyarázza az állatkert osztályvezetője, Simone Haderthauer, a hasonlóságot a világ leghíresebb szarvasbikájával.

A szabadon élő vietnami szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnami erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnamban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A nagy számú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nem fenyegetett fajként tartja őket számon.

Szóljon hozzá!