ZETApress

hírportál

Kutyapelus helyett kakizacsi

Pelus helyett kakizacsiMiért választanánk a bonyolult utat, ha van könnyű is? ? kérdezi a bécsi köztisztaságiak legújabb plakátja, amin egy pelenkás kiskutya szerepel. Ezzel hívják fel a figyelmet a több ezer kihelyezett kakizacsis automatára, amit a bécsi gazdik ingyenesen használhatnak.

Az osztrák főváros évek óta nagy figyelmet fordít tavaszi tisztasági kampányaira. Hatalmas cigretta-csikkek és kutyagumi-halmok helyett most mókás szlogenekkel indították a tavaszi nagytakarítási szezont ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája. Fotónk PID/Christian Fürthner felvétele.

Tisztasági kampány indult Bécsben

Tíz évvel ezelőtt még sok kellemetlenséget okozott a bécsieknek a járdákon heverő töméntelen kutyagumi. A problémának az MA 48 tisztasági kampányai vetettek véget. Nemcsak plakátokkal hívták fel a kutyatartók figyelmét a kötelességükre, de kakizacsis automatákat is kihelyeztek városszerte, amit ingyenesen használhatnak a gazdik. A 3600 automatát folyamatosan kell tölteni, hisz Bécsben mára naponta majdnem 100 ezer használt zacskó kerül a szemetesekbe. Ezzel nemcsak a város tisztaságához járulnak hozzá, de a fertőzésveszélyt is minimálisra csökkentik mind az állatok, mind a járókelők számára. A fel nem szedett kutyapiszok mindemellett komoly büntetést is von maga után: aki nem takarítja fel kis kedvence ürülékét, az 16 ezer forintnak megfelelő bírságra számíthat.

A lebukás veszélye óriási, hiszen a város tisztaságát folyamatosan ellenőrzik. A szabályok betartását a szemét-rendőrségnek is nevezett WasteWatcher-ek valamint a köztisztasági ügyosztály emberei felügyelik, akik szükség esetén bírságolhatnak is. A WasteWatcher munkatársai már 11 éve figyelnek a tisztaságra. 2018-ban például 7300 esetben róttak ki büntetést. Nagy eredményeket nemcsak a kutyagumik és cigicsikkek terén értek el: a különböző intézkedéseknek köszönhetően 2007 óta 60 százalékkal csökkent az illegális szemétlerakás is. A város minden szükséges eszközt rendelkezésre bocsát, összesen 25 ezer szemetes, 3600 zacskóadagoló automata, 446 ezer kommunális hulladéktároló és 16 hulladékudvar található az osztrák fővárosban.

Szóljon hozzá!