ZETApress

hírportál

Kopár végre kikötött

263 nap után Kopár István célba ért a Golden Globe Race vitorlásversenyen. Kopár István, a magyar származású szólóvitorlázó 263 nap után ma szerencsésen célba ért a franciaországi Les Sables d?Olonne városánál, miután a hihetetlenül embert próbáló GGR keretein belül sikeresen körbe vitorlázta a Földet. Tavaly július 1-jei rajtjáról idekattintva olvashatunk.

Kopár István negyedikként szelte át a célvonalat, így egyike annak a mindössze öt bátor versenyzőnek, akik az eredetileg elinduló 18 vitorlázó közül teljesíteni tudták a kihívást ? tudatta Jónás Petra, Well PR Ügynökség. Fotóink a GGR felvételei.

? Ez életem legboldogabb pillanata! ? volt István első mondata, miután 263 nap után kikötött Puffin névre keresztelt, Tradewind 35 típusú hajójával, amely kitűnő állapotban érkezett meg a franciaországi kikötőbe. Azt, hogy áthajózhatott a célvonalon, István elmondása szerint a stramm hajójának és a több mint 50 évnyi vitorlás tapasztalatának köszönheti. A Helly Hansen ruházatban vitorlázó Kopár István ugyan a dobogóról éppen lemaradt, eredménye viszont hatalmas bátorságról és kitartásról tesz tanúbizonyságot. A Golden Globe Race a legprofibb vitorlázók számára is igazi kihívást jelent, az indulók ugyanis kikötés és mindenféle külső segítség nélkül, csakis fél évszázaddal ezelőtti eszközök használatával kerülik meg a Földet és néznek szembe a kiszámíthatatlannal. Útjuk során sem a szárazföldi csapatok műhold-kapcsolaton keresztüli támogatására, sem pontos GPS helymeghatározásra nem számíthatnak.

Egy ilyen kihívás során kétségkívül számos nehézség és akadályozó tényező merülhet fel, így volt ez István esetében is. Már a Csendes-óceánon hajózva problémák adódtak a kormányszerkezetével, amelyeket a folyamatos javítgatásokkal sem tudott teljesen kiküszöbölni. Gyakran zord és szélsőséges időjárási körülmények hátráltatták, de előfordult olyan is, hogy a szélcsendben hetekig alig tudott haladni. Ezenkívül egészségügyi problémákkal ? mint például erős fogfájással ? is küszködött. Minden bizonnyal a közel kilenc hónapnyi magányt sem lehetett könnyű elviselni, főleg, hogy István rádió adóvevője nem sokkal a rajt után elromlott, kizárólag vételre volt alkalmas, így limitált kapcsolata maradt a külvilággal.

A 66 éves bátor Kopár István élete nagy álmát teljesítette azzal, hogy kitartóan helytállt a Golden Globe Race szóló földkerülő vitorlásversenyen. Szembenézett a kiszámíthatatlannal, és a legnagyobb nehézségek ellenére sem adta fel a küzdelmet. Elmondása szerint, ezzel a kihívással a fiatalabb és az idősebb vitorlázókat egyaránt inspirálni szeretné, a Golden Globe Race ugyanis véleménye szerint egy nemtől és életkortól független verseny. ? Remélem, ezzel a versennyel sikerül elhintenünk néhány magot! Persze nem kell feltétlenül körbehajózni a Földet, a lényeg az, hogy valami olyat vigyünk véghez, ami közel áll hozzánk és kihívást jelent számunkra ? nyilatkozta István a beérkezése után.

A Golden Globe Race nyertese 212 napos földkerüléssel a 72 éves francia Jean Luc van Den Heede lett, másodikként a holland Mark Slats futott be, a 3. helyet pedig az észt Uku Randmaa szerezte meg, akit a magyar származású versenyző az utóbbi hetekben látványosan megközelített.

Szóljon hozzá!