ZETApress

hírportál

Múzeumfelújítás Bécsben

Felújítás miatt bezár a bécsi Freud Múzeum. Már csak február végéig látogatható a bécsi Sigmund Freud Múzeum, 2020-ig ugyanis kibővítik és felújítják a népszerű kiállítóhelyet. Az átalakítás idejére a Freud életét és munkásságát bemutató tárlat néhány épülettel arrébb költözik ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Osztrák és külföldi turisták körében egyaránt kedvelt célpont a bécsi Sigmund Freud Múzeum, amely 110 ezer látogatóval tavaly ismét rekordévet zárt. A Berggasse 19. szám alatt található kiállítóhely azonban már csak február 28-ig lesz nyitva, mivel átalakítás miatt átmenetileg bezárják. Fotóink Sigmund Freud Privatstiftung / Florian Lierzer felvételei.

A felújítás négymillió euróba kerül majd, amiből 844 ezret az osztrák állam, 1,69 milliót a város, 1,4 milliót pedig a Sigmund Freud Magánalapítvány áll majd. A nagyszabású beruházás keretében 280-ról 400 m2-esre bővítik a pszichoanalízis szülőatyjának egykori lakóházában található múzeum alapterületét. A földszinten új kiállítótermeket és mosdókat alakítanak ki, akadálymentesítik a múzeum és a könyvtár bejáratát, és egy kávézó is helyet kap majd. Az épület homlokzatát a tervek szerint az eredeti állapotába állítják vissza.

Azonban nemcsak az épület, hanem a kiállítás is megújul majd: a múzeum történetében először megnyitják a nyilvánosság előtt a Freud család privát helyiségeit. Az eredeti bútorokkal berendezett váróban a pszichoanalitika mint elmélet térhódításának történetét és Freud ebben játszott szerepét ismerhetik meg a látogatók, a kezelőhelyiségben pedig a pszichoanalitika gyakorlati alkalmazásának fő kérdéseit mutatják be. Freud korábbi rendelőjében, a magasföldszinten a műgyűjteménye kap majd helyet. A felújítás nyomán a nemzetközi sztenderdeknek is megfelelő kiállítóhely várhatóan 2020 májusától lesz újra látogatható, a Freud életét és munkásságát bemutató kiállítás addig néhány házzal arrébb, a Berggasse 13-ba költözik.

Szóljon hozzá!