ZETApress

hírportál

Együtt kutatjuk Afrikát

Az MMSZ és a PTE-AKK együttműködéseEgyüttműködik az MMSZ és a PTE. Közös kutatási programokkal, hazai és külföldi tematikus konferenciák szervezésével segítik együtt a jövőben a nagy múltú magyar Afrika-kutatás erősítését, valamint humanitárius és nemzetközi fejlesztési programok előkészítését.

Az erről szóló együttműködési megállapodást ma délután írta alá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület (MMSZ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a rektori tanácsteremben ? tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

A PTE Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék részeként működik az egyetem Afrika Kutatóközpontja (AKK), melynek célja egy olyan kutatási potenciál és szakemberképzés, amely képes kinevelni olyan személyeket, akik értik és ismerik Afrika problémáit, egyben lehetőségeit. A kutatóközpont elősegíti a legfrissebb kutatási eredmények elterjesztését a tágabb értelemben vett közép-európai régió vonatkozó kül-, gazdaság- és biztonságpolitikáinak, fejlesztési politikáinak megalkotási folyamatában. Összekapcsolja a felsőoktatást a munka világával, szem előtt tartva az eredmények hasznosíthatóságát.

Az MMSZ eszmei hitvallásának megfelelően hosszú évek óta karitatív és szakmai kapacitásfejlesztési feladatokat lát el az afrikai térség több országában, elsősorban a szub-szaharai Afrikában, így ezen munkája során olyan ismereteket szerzett, melyek PTE AKK-kal való megosztása hozzájárulhat a kutatóközpont kitűzött céljainak eléréséhez. Ugyanakkor a PTE kutatóközpontja maga is olyan információk birtokába kerül kutatásai során, melyek megismerhetővé tétele segítheti az MMSZ térségben kifejtett tevékenységét, a térségre jellemző társadalmi, gazdasági és geopolitikai problémák feltérképezését, és ezek birtokában újabb, hatékonyabb programok kidolgozását.

Az együttműködés ennek megfelelően kiterjed többek között a közös kutatási tevékenységre, terepkutatásokra, az új afrikai programok kidolgozására és indítására, a gyakorlati és elméleti tapasztalatok megosztására, hazai és külföldi tematikus konferenciák szervezésére, valamint a kutatási eredmények közös publikálására, ismertetésére is. A kontraktust Miseta Attila, a PTE rektora és Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke látta el kézjegyével az egyetemen.

Szóljon hozzá!