ZETApress

hírportál

Fotók a tigrisekről

Sosem látott felvételeket láthatunk egy szumátrai anyatigrisről és kölykeiről. A szumátrai dzsungel mélyén felállított speciális kamerák eddig még sosem látott felvételeket készítettek egy ritka anyatigrisről és kölykeiről ? tudatta Balogh Alexandra sajtószóvivő.

Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban. Életterük csökkenése és az orvvadászat miatt számuk egyre csökken. Speciális videokamerákat állítottak fel az indonéziai WWF kutatói annak érdekében, hogy megfigyelhessék a szumátrai dzsungelben élő tigriseket. Korában állóképeket rögzítő fényképezőgépekkel próbáltak információkat szerezni az állatokról, ám a képek nem sikerültek elég élesen.

Az infrakamerák felállítása után egy hónappal azonban már sikerrel is jártak ? a felvételen az látható, ahogy az anyatigris és kölykei megállnak, hogy megszimatolják és megvizsgálják a kamerát. Ezek az első felvételek, melyeken egy anyatigris kölykeivel együtt látható.

Az infravörös érzékelőkkel ellátott kamerákat a környezetükben portyázó állatok testhőmérséklete aktiválja. Ezen műszerek segítségével a kutatók képesek azonosítani a tigrisek által leggyakrabban használt területeket, valamint nyomon tudják követni ez egyes példányok mozgását, így a populáció változását is.

A WWF több tucat hasonló kamerát állított fel Közép-Szumátra területén. A kamera az anyatigrisen és kölykein kívül egy hím szumátrai tigrist és zsákmányállatait (vaddisznó, szarvas) is megörökített, valamint felvételeket készített más állatfajokról is, többek között tapírokról, makákókról, tarajos sülökről és cibetmacskákról is.

Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban. Sajnos életterük csökkenése és az orvvadászat folyamatos veszélyt jelent rájuk nézve. Az anyatigris territóriumán például jelenleg is óriási mértékű favágás folyik két nemzetközi papírgyártó vállalat, olajpálma-ültetvények és más betolakodók megbízásából, és folyamatos az illegális fakitermelés is.

A WWF az adott területen működő papírgyárakat ? Sinar Mas/APP and APRIL ? és olajpálma-ültetvényeket is felszólítja, hogy óvják meg a vadvédelmi szempontból fontos erdőterületeket, és segítsék a tigrisek és más védett fajok megőrzésével kapcsolatos erőfeszítéseket.

Február 14-én a kínai naptár szerint a Tigris Éve kezdődik. A WWF ekkor indítja el az egy éves Tx2: Dupla vagy semmi elnevezésű kampányát, mely a tigrisek védelmének megerősítését célozza. Nagyfokú politikai elkötelezettséget kíván kivívni az államfőktől az idén szeptemberben, Vlagyivosztokban tartandó Tigris-csúcs során, melynek házigazdája Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök, és amelynek támogatói között szerepel a WWF, valamint a Nemzetközi Tigris Munkacsoport más partnerei, többek között a Világbank is. A természetvédelmi szervezet célja nemcsak az, hogy megmentse a tigriseket a kihalástól, hanem hogy 2022-ig megduplázza egyedszámukat.

A vadon élő tigrisek száma mára mindössze 3200-ra csökkent, és a jelenlegi szisztematikus irtások nagyon gyorsan az egyedek teljes kipusztulásához vezethetnek. Sokkal több és erőteljesebb lépésre van szükség ahhoz, hogy biztosítsuk a fajnak a fennmaradását. Ha nem lépünk, ez a faj, mely Ázsia biológiai sokszínűségének, kultúrájának és gazdaságának is jelképe, örökre eltűnhet a föld színéről.

A Nemzetközi Tigris Munkacsoport (GTI) kormányok, nemzetközi ügynökségek, civil szervezetek és magánszemélyek szövetsége, mely a vadon élő tigrisek kihalását próbálja megakadályozni. Bővebb információ itt taláható.

Szóljon hozzá!