ZETApress

hírportál

Elsüllyedt bálnavédők

Ausztrál környezetvédők egy hajója összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört az Antarktisz jeges vizében. Az elsüllyedt hajó hatfős legénységét sértetlenül kimentették ? tudatta a Védegylet.

A karbon-kevlár szövetből készült és az amerikai Lopakodó bombázóra hasonlító, Ady Gil névre keresztelt szupergyors trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használták. A Sonan Maru nevű hajóval ütközve kettétört és elsüllyedt a Commonwealth-öbölben ? írta a The Age internetes kiadása.

Az Ady Gil hatfős legénységét sértetlenül kimentették ? mondta a lapnak Paul Watson, a Sea Shepherd környezetvédő szervezet által évente szervezett akció vezetője. Tudományos kutatás örve alatt Japán folyamatosan megsérti az 1986 óta érvényben lévő bálnavadászati moratóriumot, feldühítve ezzel többek között Ausztráliát és Új-Zélandot. Az elmúlt években gyakoriak voltak a környezetvédők és a halászok közötti összetűzések, többször előfordult, hogy hajóik összeütköztek. A mostani összeütközés volt évek óta a legsúlyosabb incidens.

1 hozzászólás

  1. Pete Bethune még mindig a japánok kezében van, míg az Ady Gil, vagy jobban Earthrace 3 méter ór és eddig is az Antarktisz alján nyugszik, japánok illegálisak.