ZETApress

hírportál

Kimberly a felhők felett

A tizenöt éves fekete kislány, Kimberly Anyadike átrepülte egy 172-es Cessnával a keleti parttól a Csendes-óceánig az Egyesült Államokat. A légi útjára még tavaly indult el, s 13 nap múlva szállt le a kaliforniai Newport repülőterén ? tudatta Angyal László Aviator.

Sikeres útja tisztelgés volt a II. Világháborús Tuskegee-i harci pilóták előtt, akik sikeres légi csatákat vívtak Mustangjaikkal, B?25-öseikkel. A pilóta lányok nemcsak a veterán pilóták, hanem az első amerikai fekete pilótanő Bessie Coleman és űrhajósnő, Mae Jemison előtt is fejet hajtottak.

Útjára elkísérte a 87 éves Tuskeegee Airmen pilóta: Levi Thornhill is. Utas volt, de egy kicsit biztonsági pilótának is számított. A többi veterán, vagy ötven fekete pilóta kézjegyével látta el a piros farkú Cessnát. Valamikor az ő gépeiknek is hasonló farok festése volt.

Kimberly Anyadike 12 éves korától tanul repülőgéppel és helikopterrel repülni a Compton helységbeli Tomorrow?s Aeronautical Museum jóvoltából több fiatal társával együtt. Anyadike idősebb nővére 2008-ban ugyancsak rekordot állított be. 16-évesen négy különböző repülőgéppel repült egy nap alatt.

Szóljon hozzá!