ZETApress

hírportál

Feljavítják a bécsi U6-os metró imázsát

Felújított állomások, tisztább, klimatizált szerelvények, biztonsági kamerarendszer fogadja a jövőben a bécsi U6-os metró utasait. Ráadásul szeptembertől nem lehet majd erős szagú ételeket enni a vonatokban, ami régi vágya sok utasnak.

Mivel a teljesítményéhez képest méltatlanul alul-értékelik a bécsiek az U6-os metróvonalat, a Wiener Linien átfogó intézkedéscsomaggal szeretne javítani az évente 80 millió utast szállító vonal megítélésén ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest.

A 17,4 kilométer hosszú vonal mentén folyamatosan felújítják az Otto Wagner tervezte állomásépületeket és LED-esre cserélik a világításukat. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de nagyobb fényt is adnak, így növelik az utasok biztonságérzetét. Utóbbi érdekében bekamerázták az összes szerelvényt, az állomásokat és a vonatokat pedig speciálisan képzett biztonsági személyzet járja.

Mivel az U6 viszonylag hosszú szakaszon közlekedik a földfelszínen, a nyári hőségben a szerelvények gyorsan átmelegednek. Noha a kocsik fele már klimatizált, a régi típusú szerelvényekben sokat panaszkodnak a melegre az utasok. Első megoldásként napvédő fóliát ragasztottak az ablaküvegekre, az ablaktáblák fölé pedig szellőzőket szereltek. Ezen kívül egy új szellőzőtechnika tesztje is elkezdődött, a szerelvényeket pedig vegyes ? klimatizált és régi típusú ? kocsikkal közlekedtetik.

Az új mosóberendezésnek köszönhetően az utasokat ezentúl még tisztább szerelvények fogadják: kéthetente az összes kocsira sor kerül a 600 ezer euróért létesített mosóban. Egy mosáshoz mintegy háromezer liter víz kell, aminek a 95%-át összegyűjtik és felhasználják a következő mosáskor. A szerelvényeket belülről egyébként naponta végigtakarítják, hat-nyolc hetente pedig a padlótól a plafonig végigcsutakolják ? beleértve az üléseket és az ablakpucolást is. A nagyobb tisztasághoz várhatóan az is hozzájárul majd, hogy szeptembertől nem szabad erős illatú ételeket fogyasztani a szerelvényekben, így kevesebb lesz az ételfoltok miatti szennyeződés.

Noha az U6 megbízhatósága 99%-os, a menetrend pontosabb betartása érdekében a forgalmasabb állomásokon felfestik a peronokon, hogy hol kell várakozni, és melyik részt kell szabadon hagyni a leszálló utasoknak. Így a felszálló utasok végre nem akadályozzák majd a leszállókat. A Westbahnhofon már fel is festették a peronokra a jelzéseket, ezután pedig a Meidlingi pályaudvarnál lévő metrómegálló, a Spittelaui és Längenfeldgassei metróállomás következnek.

Szóljon hozzá!