ZETApress

hírportál

A Dreamliner felszállt

Már 55 légitársaság várja 865 Boeing 787 Dreamliner utasszállítóját különböző ülésszámokkal és hatótávolságokkal. A legközelebbit említve, a LOT Polish Airlines 8 darabot rendelt a világ legújszerűbb utasszállító repülőgépéből.

A kisebb üzemanyag fogyasztást, nagy hatótávolságot, az olcsóbb üzemeltetést a jelentős súlycsökkentéssel tudták elérni. A prototípus üres súlya 100 tonna körül van, ami legalább 30 tonnával könnyebb egy hasonló méretű hagyományos építésű repülőgépnél. Hihetetlen számok; az új utasszállító repülőgép 50% kompozit, 20% alumínium, 15% titán, 10 % acél és 5% egyéb anyagokból épült fel.

Hajtóműveknek az igencsak korszerű Rolls-Royce Trent 1000 és a General Electric GEnx lett kiválasztva. A Boeing az aerodinamikai kialakítással is lépett előre. Az utazómagasságot feltornázták 13 ezer méter felé, így még kedvezőbb az üzemanyag fogyasztás. A példa kedvéért Los Angeles ? Bangkok, vagy New York ? Taipei desztinációk leszállás nélkül járhatók.

Az első szép kék-fehér festésű Rolls-Royce Trent 1000 hajtóművel felszerelt Boeing 787 Dreamliner első repülése december 15-én sikeres volt. Boeing everetti Pain Field repülőteréről szálltak fel, majd három órát repültek szolidan a Csendes-óceán partja felett és Seattle-ben a Boeing Fielden szálltak le. A Boeing szerint, amennyiben a próbarepülések sikeresek lesznek, a Dreamliner kiszállítás a jövő év negyedik negyedében megkezdődhet ? tudatta Angyal László Aviator.

Szóljon hozzá!