ZETApress

hírportál

Törtek-zúztak a felmelegedés ellen

A dán rendőrség 400 huligánt állított elő a koppenhágai klímacsúcs miatt megvadult tömegből. Klímavédő demonstrációk voltak a világ több nagyvárosában is ? tudatta az MTI-re hivatkozva a Védegylet. A Klímakonferenciáról már mi is beszámoltunk korábban is.

Mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal téglákat dobált és kirakatokat tört be szombaton Koppenhágában, miközben zajlott a dán fővárosban tanácskozó klímacsúcs résztvevőit cselekvésre buzdító tüntetés ? jelentette az AFP francia hírügynökség. A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket a földre tepertek és előállítottak. A rendbontók igyekeztek öt-hatfős csoportokra oszlani és ismét csatlakozni a tüntetők menetéhez, ahonnan kiváltak.

A rendőrség közlése szerint egy rendőr megsebesült és a tüntetők négy autót felgyújtottak. Több mint 900 embert előállítottak, többségüket ?megelőző? céllal, mert fennállt a veszélye, hogy erőszakos cselekményt követnek el. Egy hatósági szóvivő úgy fogalmazott, hogy sajnálják, ha vétlenek is voltak köztük. Az őrizetbe vettek többsége a hírek szerint külföldi.

A tüntetésen részt vevő Climate Justice Action (CJA) nevű szervezet azt állította közleményében, hogy a dán rendőrség megsértette az emberi jogokat az előállítások során. A csoport szerint a hatóságok ?válogatás nélkül? vettek őrizetbe több száz aktivistát, akiknek órákig kellett bilincsben ülniük a hidegben az utcán és a járdákon, mielőtt elszállították őket.

A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult fel Koppenhága utcáin, határozott lépéseket követelve a klímacsúcson tárgyalóktól a globális felmelegedés megfékezésére. A 67 ország összesen 515 szervezete által meghirdetett demonstráció résztvevői a dán parlament épületétől vonultak át a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.

Gyalogoltak, pandának öltöztek a klímáért

A világ minden részéről érkeztek emberek a felvonulásra, amelyen részt vett mások mellett Helena Christensen dán modell és klímaaktivista, Rahul Bose indiai színész és Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is. A felvonulás végén, a Bella Centernél a tervek szerint gyertyafényes virrasztást tart majd a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke.

Bla Bla Bla! Cselekedjünk azonnal! Nincs B-bolygónk! Változtass a politikán, ne a klímán! ? volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy ?felfújható hóember? is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek ? írta a Reuters. A szombaton megrendezett nemzetközi akciónap keretében világszerte megmozdulások zajlottak, határozott klímavédelmi intézkedéseket követelve a világ vezetőitől.

Ausztrália nagyvárosaiban több ezren ? Melbourne-ben mintegy 40 ezren ? vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok Nagykövetsége előtt. Aktivisták a Fidzsi-szigetektől az Egyesült Államokig egész nap demonstrációkkal, virrasztásokkal fejezték ki elkötelezettségüket a klímavédelem ügye iránt.

Szóljon hozzá!