ZETApress

hírportál

Nemet a Smerre!

A Smer választási plakátjaA Magyar Szocialista Párt fenntartja a korábbi elvi álláspontját: nem támogatjuk a szlovákiai Smer teljes jogú tagságát az Európai Szocialisták Pártjában (ESZP). Ugyanis elfogadhatatlannak tartjuk a szélsőségesekkel kötött kompromisszumot és a rasszista, kirekesztő politikának tett engedményeket ? tudatta Sajtóosztályuk.

Nem támogatjuk, hogy olyan politikai formáció vegyen részt az európai baloldali összefogásban, amely a hatalomért együttműködik a szélsőjobboldallal, és a idegengyűlölő Jan Slotaval ? áll a közleményben.

Mint ismeretes, Robert Fico vezetésével a szlovákiai Smer 2006-ban koalíciót kötött a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal. Erre válaszul az Európai Szocialisták Pártja 2006. október 12-én felfüggesztette a Smer tagságát.

A baloldali politika legfontosabb és legértékesebb hagyományai közül való a nemzetközi együttműködés és a határon átívelő szolidaritás. A Smer kormányzati politikája azonban teljes egészében méltatlan a szocialista-szociáldemokrata értékrendhez, különösen ha a Szlovák Nemzeti Párttal való együttműködésre gondolunk.

Az MSZP álláspontja szerint a Smer továbbra is nyíltan megsérti az Európai Szocialisták Pártjának alapokmányát, amely kimondja: Az ESZP minden tagpártja tartja magát a következő elvekhez. Minden szinten tartózkodik az együttműködés vagy a politikai szövetség bármely formájától olyan politikai párttal, amely rasszista, etnikai előítéleteket kelt, vagy gyűlöletet szít.

Elképzelhetetlen lenne, hogy Németországban a Szociáldemokrata Párt együttműködjön az újfasiszta Nemzeti Párttal, Belgiumban a Szocialista Párt a szélsőséges Flamand Érdek Pártjával, a Francia Szocialista Párt Jean Marie Le Pennel, vagy az osztrák szocialisták Ausztria szélsőjobboldali pártjaival.

2006 októbere óta semmilyen változás nem állt be a szlovák kormánykoalíció összetételében, ezért elleneztük a Smer-SD befogadását az európai szocialista pártcsaládba. Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, valamint pártjának tagjai tovább folytatják az idegengyűlölő, kisebbségellenes gyűlöletbeszédet, míg Robert Fico továbbra sem határolódik el egyértelműen ettől.

A szlovák államnyelvtörvény közelmúltban történt módosítása felborította az államnyelv és a kisebbségi nyelvek védelme között fennálló kényes egyensúlyt. Ezt Knut Vollabaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is megállapította. Ez a legutóbbi példa is azt bizonyítja, hogy Robert Fico és a szlovák kormány korábbi határozott ígérete ellenére a kisebbség helyzete folyamatosan romlik.

Láthatjuk: a szélsőséges nézetek és a populizmus Európa szerte egyre erősödnek. Így az Európai Szocialisták Pártjának döntése kockázatokat rejt magában. Az MSZP meggyőződése, hogy a teljes jogú tagság biztosítása a Smer számára káros következményekkel járhat. Egy ilyen döntés árt az idegengyűlölet ellen az Európai Unióban folytatott küzdelemnek. Ezért az MSZP kezdeményezte, hogy az Európai Szocialisták Pártja egy úgy nevezett monitoring bizottságot állítson fel, amelynek az lesz a feladata, hogy kövesse figyelemmel a szélsőséges és kifejezetten a kisebbségek ellen irányuló politikai megnyilvánulásokat Szlovákiában.

Ez különösen fontos a közelgő szlovákiai parlamenti választások előtt. Amennyiben a bizottság azt tapasztalja, hogy a Smer továbbra is együttműködik szélsőséges politikai pártokkal és ezek nézeteitől nem határolódik el egyértelműen, az ESZP felül fogja vizsgálni a döntését. A monitoring bizottság magyar tagja Vadai Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja.

Szóljon hozzá!