ZETApress

hírportál

Egy elsietett koszovói státuszdöntés újra destabilizálhatja a Balkánt

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának május 2-i ülésén Brüsszelben Marti Ahtisaari, az ENSZ Koszovó-különmegbízottja számolt be a tartomány státuszáról folytatott tárgyalásokról. Az ülésen részt vevő Tabajdi Csaba, a bizottság tagja, a téma társjelentéstevője súlyos aggodalmainak adott hangot az eddig napvilágot látott rendezési elképzelésekkel kapcsolatban. Tabajdi hangsúlyozta, hogy nem lehet az albánokat kizárólag jutalmazni, a szerbeket pedig csak büntetni. Ahtisaarival szemben Tabajdi valós veszélynek tartja a szerbiai politika radikalizálódását, amennyiben Koszovó és várhatóan Montenegró is elveszik Szerbia számára.

A nagyhatalmak Balkán-politikájára eddig sem volt jellemző a következetesség, de egy elsietett koszovói státuszdöntéssel az eddigieket egy újabb súlyos hibával tetéznék meg. A nagyhatalmak kettős mércéje rendkívül kontraproduktív, és súlyos igazságtalanságokhoz vezet. Tabajdi szerint igazságtalan, hogy miközben Koszovó függetlenséget kap, a Vajdaság Milosevics által elvett autonómiájának visszaadásáról senki nem beszél.

Tabajdi szerint bár Koszovó függetlensége elkerülhetetlennek látszik, de egy kellő körültekintés nélküli rendezés alááshatja a régió stabilitását. Ez lenne az első precedens az 1947-es Párizsi béke óta az európai határok megváltoztatására. Koszovó függetlensége láncreakciót indíthat el nemcsak a Balkánon, de más régiókban is, és tovább tüzelheti a függetlenségi mozgalmakat.

Tabajdi éles kritikával illette Ahtisaarit, illetve a Kontakt Csoport tagjait, amiért figyelmen kívül hagyják a realitásokat. Hiba, hogy a Kontakt Csoport eleve kizárta a tartomány megosztásának lehetőségét, miközben Bosznia-Hercegovina példája, a daytoni rendezés repedései megmutatták, hogy egy működő multietnikus Koszovó létrehozására nincs sok esély, a még ott élő kevés szerb is tömegesen menekül el Koszovóból.

Tabajdi nehezményezte, hogy a térséget jól ismerő magyar és más környező országok szakértőit, diplomatáit nem vonják be az egyeztetésbe. Tabajdi ezzel kapcsolatban nem tartotta kielégítőnek Ahtisaari válaszát, miszerint nemsokára ellátogat a térség fővárosaiba egyeztetésre.

Szóljon hozzá!