ZETApress

hírportál

Közbeszerzés a lengyeleknél

Joanna StempinskaA Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházásösztönzési Osztályán szerdán konferenciát tartottak a lengyel és a magyar közbeszerzési piacról A találkozó jelentőségét növelte, hogy megtisztelte jelenlétével Lengyelország Nagykövete, Joanna Stempińska ? tudatta Rozs Borbála.

A konferencia célja a lengyel és magyar vállalkozók buzdítása a mindkét országban közbeszerzési pályázatokon való részvételre ? tudtuk meg Sowa Marcin tanácsostól még a bevezetőben. Ennek egyik alapfeltétele, hogy mindkét ország ismerje egymás közbeszerzés rendszerét. Ez sok minden megegyezik, azonban mindegyik országnak megvannak a saját specifikumai e intézményrendszeren belül is és a jogi rendszerben is. A fogyasztóknak pedig az az érdeke, hogy egy tendert minél több cég pályázza meg a megfelelő árak kialakulása miatt.

A konferencia témái az alábbi kérdések köré csoportosultak: közbeszerzési piac Lengyelországban és Magyarországon, valamint az ehhez kötödő vállalkozók lehetőségei; közbeszerzési pályázatok feltételei, eljárásai és jogi eszközei az eljárásokban, a Lengyel Közbeszerzési Hivatalnak honlapja bemutatása; az informáciocsere ún. platform létrehozzása a cégek és közbeszerzési hivatalok között (lengyel Közbeszerzési Hivatal és Közbeszerzési Tanács Titkársága).

Tavaly a magyar közbeszerzési pályázatok értéke mintegy másfél-kétbillió forint érte el (kb. hétmillárd euro), míg ez Lengyelországban kb. 109 milliárd zloty (kb. 28 milliárd euro) volt. Mindkét országban a közbeszerzési pályázatok részesedése a GDP-ben kb. 6-8%. Magyarországon lengyel cégek már megjelentek a közbeszerzési piacon ? 2008-ban Solaris cég buszokat szállított Nyíregyházára, idén a PESA cég villamos tendert nyert Szegeden.

A hasznos szimpózium lehetőséget adott a csere közbeszerzések platformjának a közbeszerzés területén. Bemutatkozott a lengyel és a magyar Közbeszerzési Hivatal és a Lengyel Közbeszerzési Piac. Megismertették az országok egymással az idevonatkozó jogi kérdéseket is. Ezen belül az eljárásokban való részvételek feltételeit, a jogi keretek és szabályozókat, jogvédelmi eszközöket.

Szóljon hozzá!