ZETApress

hírportál

Vizünkről a Millenárison

Vizes logoKevesebb mint száz nap múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 ? tudatták sajtósaik. November 28-án hétfőtől 30-án szerdáig rendezik meg az idei év legfontosabb hazai diplomáciai eseményét, amelyre több mint 1200 résztvevőt várnak a világ minden részéről.

Már most érzékelhető, hogy a korábbinál is nagyobb az érdeklődés ? több állam- és kormányfő, miniszter, a tudományos, az üzleti és pénzügyi világ meghatározó szereplője jó néhány hónappal a rendezvény előtt jelezte részvételi szándékát. A világtalálkozó legfontosabb célkitűzése, hogy konkrét megoldási javaslatokkal járuljon hozzá a vízzel kapcsolatos problémák megoldásához, amelyek a XXI. század legnagyobb kihívásává váltak. Az esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy miként gazdálkodjunk felelősen ? globálisan és lokálisan ? a Földön rendelkezésre álló egyre szűkösebb vízkészlettel. Figyelemfelhívás és figyelmeztetés is a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (BWS 2016) logója: a benne látható vízcsepp arra utal, hogy ez lehet az utolsó csepp a pohárban, mert az utolsó pillanatban vagyunk. Mielőbb cselekedni kell! Újszerű és hatékony megoldásokra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás területén is. A helyzet valóban drámai. A Föld édesvízkészletének csupán kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és kb. 0,007 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. A klímaváltozás hatásainak 80 százalékát a víz kapcsán érzékeljük, a vízkészletek megszerzéséért pedig már ma is súlyos regionális konfliktusok alakultak ki.

A több szempontból mérföldkőnek számító, 2013 októberében megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó magasra tette a mércét, hivatkozási ponttá, referenciává vált a globális vízpolitikában. A tanácskozás egyik fontos eredményeként az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fenntartható fejlődési keretrendszerében elfogadásra került egy önálló vízügyi célkitűzés, amelyben meghatározták, hogy a 2015/2030-as időszakban a vízgazdálkodást illetően, globális szinten, milyen területeket kell fejleszteni, s mit kellene elérni.

? Azt már tudjuk, hogy milyen, a vízhez kapcsolódó problémákat kell megoldanunk a következő másfél évtizedben, hiszen ezt világosan meghatározza a fenntartható fejlődési keretrendszer, benne az önálló vízügyi céllal. Most az a feladat, hogy felmérjük és azonosítsuk, hogy milyen technológiai megoldásokkal és hozzá kapcsolódóan milyen finanszírozási forrásokkal tudjuk megvalósítani a szükséges nagy horderejű fejlesztéseket. A Világtalálkozó lesz az első olyan esemény a vízügyi cél elfogadása óta, ahol találkozhatnak mindazok, akik érdemben képesek befolyásolni a folyamatokat, azaz a politikai döntéshozók, a kutatásokat és beruházásokat finanszírozni képes tőke és az innovatív megoldásokat létrehozó, működtető vállalkozások ? mondta Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

A magyar vízügyi szakértelem elismerése

Magyarország sok évszázados tradíciókkal, jelentős hazai és nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet a vízgazdálkodás területén, amely komoly érték a világ számára. A hazai eredményeket számba véve példaként említhetjük a kiváló minőségű magyar ivóvizet, amely a háztartások közel 100%-ba eljut, a szennyvízhálózat fejlettségét, a sikeres árvízi védekezéseket, vagy éppen az árvízi tározókapacitások bővítését.

Az eredményekhez nélkülözhetetlen a korszerű vízügyi, vízgazdálkodási tudás és a több évszázados tapasztalat. Magyarország bővelkedik a kiváló, nemzetközileg elismert vízügyi szakemberekben. Közülük sokan fontos tisztségeket töltenek be nemzetközi intézményekben, szervezetekben: közéjük tartozik Szöllősi-Nagy András professzor, akit 2016-ban az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának (IHP) Tanácsülésén kétéves időtartamra a Program elnökévé választottak, és aki a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 Nemzetközi Programbizottság társelnöke és az esemény zárónyilatkozatát előkészítő Szövegező Munkacsoport elnöke is egyben.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra november 28-a és 30-a között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. A részletes program idekattintva elolvasható.

1 hozzászólás

  1. Nagyon örülünk, hogy Magyarország ad otthont a Világtalálkozónak!!! Jó lenne, ha tettek is követnék a találkozót!