ZETApress

hírportál

Ferencvárosi fapapucs

Koren Gizella: Mesélő fapapucs című megjelenés előtt álló könyvének rendhagyó író-olvasó találkozója kezdődik március 22-én kedden 18:30-kor a ferencvárosi eReSz Kultúr Pontban. A történet relikviái április 2-án szombatig tekinthetők meg a Budapest IX. Lónyay utca 20. szám alatt, ameddig a Válogatás című kiállítás is látható.

Meghívott díszvendégek: Gajus Sheltema holland nagykövet, Kerék-Bárczi Szabolcs, a DK elnökségi tagja, Tevan Ildikó alapítványi elnök és Lónyai Zsuzsa, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium vezetője ? tudatták a szervezők. A tárlaton szereplő képek megvásárolhatóak, az ebből befolyt összeget a kiállító művészek felajánlják a könyv nyomdai költségeire.

Koren Gizella írónő apai ágon evangélikus papcsaládból származik. Dédnagyapja domonyi Koren István aszódi esperes, Petőfi Sándor jó öreg tanítója volt, édesapja unokatestvére pedig D. Koren Emil evangélikus lelkész, aki élete jelentős részét a finn?magyar kapcsolatok ápolásának szentelte. Tőle látott példát ahhoz hasonló szeretetre, mint amilyen ? édesapja elbeszélése alapján ? Hollandia részéről nyilvánult meg Magyarország irányában az I. Világháború után.

? Könyvemmel az emlékezés virágkoszorúját helyezem a szeretet hídjára, amely évtizedeken és országhatárokon ívelt át Hollandiától Magyarországig, időben pedig 1920-2015 ig. Ezt a hidat a szeretet tartja össze, a virágkoszorú virágai pedig azok az emlékezések, amiket idős emberek meséltek nekem. Olyanok, akik valamilyen módon érintettek voltak az 1920 februárjában elindult, és 1956-ig tartó Hollandiai Gyermekmentő Vonat akciónak. A holland nép segítségével több tízezer magyar kisgyermek menekült meg az éhenhalástól ennek a nemes humanitárius mozgalomnak köszönhetően. A beszélő szélmalmok jelbeszéde, a suttogó hajók, és a kattogó fapapucsok mesélnek a könyvem oldalain Willem Alexander országáról, Hollandiáról ? tudtuk meg az írónőtől.

A könyv az emberség, a gyermekélet, a humán értékek mentésének emlékét, nemzetek összefogásának példáját szeretné megőrizni, és továbbadni ma, amikor a világ békéje függ a nemzetek összefogásától. A fejezetek az 1920-1956-os időszakkal foglalkoznak, amikor a legtörékenyebb, a gyermeki lélek megmentéséért küzdöttek holland családok. Az író feldolgozott dokumentumok alapján tárgyalja a történelem egy bizonyos, kevéssé ismert korszakát. Az oldalakon az 1920. február 8-án indult Holland Gyermekmentő Vonat Mozgalomról olvashatunk, mikor holland családok magyar gyermekek sok tízezrét mentették meg a szó szoros értelmében, a haláltól. Ugyanakkor az egyes történetek közelebb hozzák az olvasóhoz a csodálatosan szép Hollandiát, uniós partnerünket.

Szóljon hozzá!