ZETApress

hírportál

Járműexportőrök évértékelése

Szijjártó Péter, Ésik Róbert és Peter KösslerSoha nem volt még ilyen nagy a magyar járműipar exportja, a kivitel értéke 2015-ben 19,6 milliárd euró volt, amely csaknem 14 százalékkal, 2,4 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit ? mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délelőtt, az Erzsébet körúti Boscolo Budapestben, délután pedig szakemberek bevonásával a magyar járműipar lehetőségeiről tartottak panelbeszélgetést.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett konferencián a Magyarországon jelen lévő járműipari cégek vezetői összefoglalták a 2015. évi tevékenységük eredményeit. Évértékelő beszédet mondott Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. Ügyvezetés elnöke; Rábai Dániel, a Continental Csoport országkoordinátora; Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese; Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Ügyvezetés elnöke; Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd Kft. vezérigazgatója; Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója, a magyarországi Bosch Csoport vezetője.

A tárcavezető a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett járműipari konferencián elmondta: tavaly 7833,3 milliárd forint termelési értéket állított elő az autóipar Magyarországon, amely 17,6 százalékkal volt több, mint 2014-ban. A járműgyártásban dolgozók száma 13 százalékkal nőtt, meghaladta a 149 ezret. A szektor jelentőségét mutatja az is, hogy miközben 2014-ben a teljes magyar áruexport 20 százaléka származott az autóiparból, tavaly ez az arány 21,6 százalékra emelkedett. Az exportból származó árbevétel 16 százalékkal, a belföldi értékesítésből származó bevétel 36 százalékkal nőtt, ezek eredményeként pedig a magyar autóipar részaránya a teljes feldolgozóiparban már több mint 30 százalék.

Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a teljesítmény fenntartásához 2016-ban még többet kell dolgozni, az autóipari beruházások vonzása érdekében a kormány több intézkedést is tervez, aminek része például a szektor szakemberigényeinek kielégítése és az iparág további pénzügyi ösztönzése. Az elmúlt másfél évben a HIPA 349 milliárd forintnyi autóipari beruházáshoz 38 milliárd forint állami támogatást kapott. A tárcavezető egyaránt fontosnak tartotta a kis- és közepes vállalkozások (kkv) közvetlen és közvetett támogatását, a magyar beszállítói hányad emelését is.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke beszédében ismertette: tavaly 2,5 millió motor és több mint félmillió gépjármű készült. Az ügynökség által sikeresen letárgyalt beruházások mintegy fele a járműiparhoz kapcsolódik, ennek eredményeként az utóbbi két évben mintegy 1,6 milliárd euró áramlott a szektorba és 8000 új munkahelyet teremtettek Magyarországon. A kiosztott tájékoztató szerint csak 2015-ben 760,8 millió euró értékben fektettek be a járműiparba, 67 sikeres beruházás keretében. Az ügynökség jelenleg rekordszámú, 169 projektről tárgyal, amelyek közül 40 köthető a járműiparhoz, ezek megvalósulásával ? az ismert paraméterek esetén ? újabb nyolcezer munkahely jöhet létre. Magyarország nemcsak összeszerelő üzemként működik, egyre nagyobb szerepet kap a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint az autóipari beszállítással foglalkozó kkv-k becsatolása az értékláncba.

Szóljon hozzá!