ZETApress

hírportál

Évértékelő rekordokról

Kiemelten sikeres évet zárt a Nemzeti Befektetési Ügynökség: közel 13 ezer új munkahely jön létre a HIPA közreműködésével ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Nádor utcai Székházukban.

Rekordévet zárt a hazai befektetésösztönzés. A 2015-ös évben 67 befektetési projektet tárgyalt végig sikeresen a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), ami az előző évhez képest közel 12%-os növekedést jelent. Ezen projektek eredményeként mintegy 12 ezer 995 új munkahely létesülhet, ami közel 21%-kal több mint 2014-ben. A 2015-ös projektek alapján a legtöbb új munkahelyet, az összes létesített munkahely 31%-át német vállalatok hozzák létre. Az új munkahelyek ágazati megoszlását tekintve továbbra is a járműipar vezet közel 33%-kal, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 17%-os, valamint az élelmiszeripar mintegy 12%-os részaránnyal; a legfontosabb három szektor összesen megközelítőleg az új munkahelyek 62%-áért felel.

A befektetőkért folytatott élesedő verseny ellenére a működőtőke-beruházások felkutatására és támogatására, valamint az újra-befektetések elősegítésére létrehozott HIPA 2015-ben is eredményes volt. Az ügynökség 67 projekt elindításában vett részt, ami közel 12%-os növekedés a 2014-es évhez viszonyítva. A munkahelyek számát illetően még kedvezőbb a kép, mivel a 2015-es beruházási döntések eredményeként 12 ezer 995 új munkahely létesülhet, ami majdnem 21%-kal több, mint egy évvel korábban. A beruházások nyomán több mint 1,4 milliárd euró, azaz közel 435 milliárd forint összértékű külföldi tőke érkezik az országba a 2015-ös éves átlagos MNB árfolyammal (309,9 HUF/EUR) átszámolva.

A projektek ágazati és relációs megoszlását tekintve megállapítható, hogy 2015-ben a német relációból 14, az Egyesült Államokból 11 projekt érkezett, míg a magyar cégek nyolc pozitív döntésben érintettek. Az ágazatok közül a járműipar 17, az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 12, az infokommunikációs (ICT) szektor pedig 7 projektért felel.

A HIPA jelenleg 169 aktív, döntés előtti minősítésű beruházási projektet kezel. Amennyiben a tárgyalási folyamatok végét követően a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg ezek a projektek, úgy a beruházások által több mint 27 ezer új munkahely jön létre, és ezáltal mintegy 4,6 milliárd euró kerül befektetésre. A fenti számok, valamint az előző évhez képest mutatott növekedés is azt bizonyítja, hogy a befektetők részéről tovább élénkült az érdeklődés Magyarország iránt.

2015-ben a befektetői igények szerint a HIPA adatbázisából 573 kiajánlás történt, melyből 315 volt zöldmezős ingatlan, 234 csarnok és 24 iroda. Az ügynökség kifejezett célkitűzése, hogy a jövőben a kevésbé fejlett régiókban is emelkedjen a nagybefektetői beruházások száma. Ennek támogatására a HIPA elindította a Befektetőbarát Település Programot, melynek célja, hogy a képzésen részt vevő települések felkészülhessenek a leendő befektetők professzionális fogadására. A 2015-ös évben összesen 54 település 94 képviselője regisztrált a programon, és a képzés eredményeként végül 34 település készítette el pályázati anyagát.

Annak érdekében, hogy a leendő befektetőket az eddigieknél is kedvezőbb feltételek várják, jelentős segítséget kínál a tavaly év végén módosított, egyszerűbb és rugalmasabb feltételeket kínáló egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer is. Legújabb eleme, hogy immár a Vas, Veszprém és Zala megyékben megvalósuló beruházások esetében is elegendő a hátrányos helyzetű régióknál előírt minimum 10 millió euró elszámolható költség, valamint az 50 új munkahely létrehozása. Ezen felül az új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló projekteknél pedig már ötmillió eurós volumentől és 100 új munkahely létrehozásától vehető igénybe ez a támogatási forma. További lényeges körülmény, hogy a jövőben megkülönböztetett figyelmet élveznek a magas hozzáadott értékű, regionális szolgáltató és innovációs központok létrehozására, illetve bővítésére irányuló beruházások, melyeknél a beruházás nagyságától függetlenül már 50 főtől igénybe vehető a támogatás valamennyi támogatható térségben.

A HIPA eredményeit nemcsak a kontinensen, de a tengerentúlon is elismerték. A főleg amerikai befektetőket célzó, szakmai körökben meghatározó kiadványnak számító Site Selection Magazin idén már hetedik alkalommal állította össze a legjobb beruházási célországok listáját. Ebben az összevetésben Magyarország mind az abszolút rangsorban, mind az egy főre jutó projektszám alapján összeállított listán az első helyen végzett a kelet-európai régióra vonatkozóan.

? A 67 pozitív döntésnek köszönhetően 21 olyan vállalat kezdi meg tevékenységét Magyarországon, amely korábban nem volt jelen a hazai piacon, 46 vállalat pedig újra-befektetést, reinvesztíciót valósít meg. Így tehát 46 cég döntött úgy, hogy a megtermelt profitjának jelentős részét Magyarországon fekteti be újra, azaz döntésével ismét bizalmat szavazott hazánknak. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egy megbízható hely, ahol érdemes befektetni ? mondta el az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

? Annak érdekében, hogy a 2016-os esztendő legalább olyan sikeres legyen, mint a 2015-ös, az ügynökség az ügyfelek igényeit még inkább középpontba helyező tevékenységet kíván folytatni, valamint a megújult támogatási rendszer előnyeit kihasználva szeretné elérni azt, hogy tovább emelkedjen a magas hozzáadott értékű projektek száma és a vidéki helyszíneken megvalósuló beruházások részaránya ? emelte ki a jövőről szólva Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

A HIPA-ról

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testre-szabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben.

Szóljon hozzá!