ZETApress

hírportál

Mobilan a válság ellen

Külföldi MunkaAz Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) szombaton állásbörzét rendezett a MATÁV Székházban. Kvázi amekkora Magyarországon a munkanélküliségi ráta, az Európai Unióban ennyi a betöltetlen álláshely ? tudatta a Magiszter Press.

Fontos megjegyezni, hogy ennek nagy része nem felsőfokú képesítéshez kötött. Ezeknek az álláshelyeknek a betöltéséhez elég a szakképesítésen, de kívüle még két feltétele is van. Az egyik az illető ország anyanyelvének beszédszintű ismerete, a másik a mobilitási képesség.

Szezonális jellegű munkalehetőség is kínálkozik. Ha a közeli Ausztriára gondolunk, indul a síszezon. A szomszédos Románia is tartogat betöltetlen álláshelyeket a magyarok által többségben lakott megyékben, de a román nyelvtudás itt is szükséges. Az állásbörzéről információkat, a www.nemzetkoziallasborze.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Konferencia volt a Műegyetemen is A nemzetközi fejlesztések újragondolása, új szerep Európának címmel. Ezt a sorozatot az Európai Bizottság és az UNDP kezdeményezésére 12 csatlakozó ország egyetemén október és december között rendezik. Olyan témákat vetettek fel például, hogy mikor érjük el a válságot? Sajnos ezzel olyan kérdésekhez érkeztünk, melyekre egyelőre nem tudunk válaszolni.

Szóljon hozzá!