ZETApress

hírportál

Misszió Tours Csíksomlyóra

Ötödik alkalommal indul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony Zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében ? derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében.

Idén először belföldre is indulnak különleges szerelvények: a Szent Márton emlékévben Szombathelyre robog a szent püspökről elnevezett zarándokvonat, valamint Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat néven indul különvonat Mátraverebély-Szentkútra, a nemzeti kegyhelyre. Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, a kormány 15 millió forinttal támogatja, hogy katolikus iskolák diákjai, gyermekvédelemben lévő fiatalok, illetve fogyatékossággal élők és kísérőik is részt vehessenek több zarándoklaton. A támogatásból 400 fiatal, illetve kísérőik utazhatnak el Csíksomlyóra, Mariazellbe, illetve Krakkóba.

Kis jubileumot ünnepel idén a Boldogasszony Zarándokvonat. Mint december 4-én megírtuk, ötödik alkalommal indul útnak a különvonat május 12-15-e között a csíksomlyói búcsúba. A budapesti indulást követően a szerelvény Cegléd, Szolnok és Püspökladány felszállóhelyekkel érkezik Erdélybe, majd Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely érintésével az esti órákban érkezik meg a vendéglátó településére, Gyergyószentmiklósra. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.

A Boldogasszony Zarándokvonat fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Budai László, a Misszió Tours alapítója elmondta, hogy a vonat lelki vezetői Bíró László tábori püspök mellett Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetesek. A magyarországi villamosított szakaszon a MÁV-START Opera témában felmatricázott mozdonya vontatja majd a szerelvényt, melynek vagonjai között idén először közlekedik a MÁV-START saját fejlesztésű IC+ személykocsija.

A Szent Márton Zarándokvonat július 9-én szombaton indul Szombathelyre, a szentéletű püspök szülővárosába. Az egy napos utazás során a zarándokok részt vesznek a Szent Márton emlékév központi eseményén, az ünnepi szentmisén, majd felkeresik a Sarlós Boldogasszony székesegyházat. A Zarándokvonat fővédnöke Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a zarándoklat lelki vezetője Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.

Először utazhatnak a zarándokok különvonattal a magyarok nemzeti kegyhelyére, Mátraverebély-Szentkútra. Az Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat szeptember 4-én szombaton indul a szentkúti Kisboldogasszony napi nagy búcsúba. A Zarándokvonat lelki vezetői Böjte Csaba ferences és Magung Fransis verbita szerzetesek lesznek.

Az évek során több ezer zarándok utazott a Misszió Tours különvonataival, melyek visszajelzéseik alapján mással össze nem hasonlítható, rendkívüli élményeket nyújtottak számukra. A közös programok ? imádságok, éneklések, az állomásokon a vonatot fogadó tömegek, a vonatrádió, a hosszú utazás során is kényelmes első- és másodosztályú vasúti kocsik és a találkozásokra, beszélgetésekre lehetőséget adó színvonalas étterem kocsik teremtik meg a zarándoklatok egyediségét. A Misszió Tours és a MÁV-START együttműködésében megvalósuló különvonatok valóban különleges, lelkileg is megújulást kínáló programokra hívják az érdeklődőket. A részletes programok honlapjukon elolvashatók.

Szóljon hozzá!