ZETApress

hírportál

Obinitsáról Iszkaszentgyörgyre

Magyarországra látogat az észt külügyminiszter. Tegnap ünnepélyes keretek között átadták a Finnugor Kulturális Főváros szimbólumát, a faragott madarat, mely harmadik alkalommal került finnugor nyelvet beszélő néphez egy teljes évre.

A különleges díjat Iszkaszentgyörgy projekt koordinátora, Waliduda Dániel és a Veszprémi Finn?Magyar Egyesület (VEMAFI) elnöke, Szoboszlai András vehette át az Obinitsai Szervezőbizottságtól ? tudatta Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda magyar ügyekért felelős munkatársa. A díj átadására a 2015-ös címviselő, Obinitsa záróünnepségén került sor, amelyen Toomas Ilves észt köztársasági elnök és felesége, valamint Marina Kaljurand észt külügyminiszter is részt vett.

A rendezvényen többek között szetu, udmurt, valamint mari énekeket hallgathattak meg az érdeklődök, emellett udmurt és mari táncokat is bemutattak a résztvevőknek. A záróünnepség meglepetés programjaként a magyar küldöttség pedig egy udmurt asszonykórussal közösen elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, először magyarul, majd udmurtul. A tallinni Magyar Intézet munkatársaival kiegészülő magyar küldöttség emellett három magyar szót (szeretlek, madár, egészségedre!) is megtanított a jelenlévő 150-200 fős közönségnek.

Obinitsában ugyanakkor nem érnek véget a finnugor programok, ugyanis a mai napon a kétnapos Finnugor Falvak Fórumával folytatódik a programsorozat. A fórum megnyitóján az észt külügyminiszter Marina Kaljurand méltatta Obinitsa tavalyi évét és elismeréssel szólt a programokról. ? Mint tudják, idén tavasszal Magyarországra látogatok idén, ez alkalomból szeretném meghívni észt és szetu honfitársaimat is, hogy tartsanak velem a jelenlegi Finnugor Kulturális Fővárosok, Veszprém és Iszkaszentgyörgy programjaira ? jelentette ki az észt külügyminiszter. A fórum felvezető előadásai között Iszkaszentgyörgy ismertette idei programjait.

? Az észtek elkötelezettsége a finnugor világ felé mindig is ámulatba ejtett engem. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a jelenlegi két Finnugor Kulturális Főváros rendkívül színvonalas programokkal fog hozzájárulni a 25 milliós finnugor közösség kultúrájának gazdagításához ? jelentette ki az esemény kapcsán Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda munkatársa az eseményen. A szetuk által lakott 187 fős Obinitsa programjait 2015-ben több mint 25 ezer látogató kereste fel. A Finnugor Kulturális Főváros program elindításáról 2012-ben, a siófoki Finnugor Világkongresszuson döntöttek az észt Oliver Loode javaslatára. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben az udmurtiai Sztarije Bigi volt, tavaly az észtországi Obinitsa tölthette be ezt a címet, idén pedig a magyarországi Iszkaszentgyörgy és Veszprém a Finnugor Kulturális Főváros.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fotók az obinitsai zárórendezvényről | iszkaszentgyörgy

Szóljon hozzá!