ZETApress

hírportál

BGF-hallgatók a Szaharov-díjátadón

A Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzéses hallgatói, valamint oktatói meghívott vendégként vehettek részt az idei Szaharov-díj strasbourgi átadóján és az azt megelőző Szaharov-szemináriumon. Az Európai Parlament emberi jogi díjának átadására a diákok sikeres pályázat útján jutottak el.

Az Andrej Szaharov szovjet fizikusról és emberi jogi aktivistáról elnevezett, idén 27. alkalommal kiosztott díjat az Európai Parlament az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítéli oda, ráirányítva a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatva a díjazottakat és ügyüket. A díj idei kitüntetettje Raíf Badavi szaúd-arábiai blogger, író, a gondolat és a véleménynyilvánítás szabadságát védelmező aktivista, aki börtönbüntetése miatt nem jelenhetett meg Strasbourgban, ezért a díjat felesége, a Kanadában élő Enszaf Haidar vette át helyette ? tudtuk meg Deák Balázstól.

Az átadásra az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén került sor, amelyen mindössze három diákcsoport vehetett részt egész Európából. Sikeres pályázatuknak köszönhetően egy ír és egy lengyel csoport mellett a BGF nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzéses hallgatói nyertek részvételt az eseményre. A magyar diákok részt vehettek a díjátadót megelőző Szaharov-szemináriumon is, ahol a díjazott feleségének, valamint a két másik jelöltnek tehették fel kérdéseiket. Az Európai Parlament által támogatott tanulmányút a BGF-en zajló gyakorlatorientált nemzetközi képzés része volt, amelynek során a csoport meglátogatta az Emberi Jogok Európai Bíróságát, illetve az Európa Tanácsot is.

? A hallgatóink számára hatalmas siker, hogy sikeres pályázat eredményeképpen részt vehettek az Európai Parlament eseményén, mivel az ott megszerzett egyedülálló élmények és tapasztalatok mellett ez a BGF-en zajló magas színvonalú szakmai munka elismerését is jelenti. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan stabil tanulmányi és gyakorlati hátteret tudunk biztosítani hallgatóinknak, amely lehetővé teszi az ehhez hasonló eredmények elérését ? mondta el Dr. Ferkelt Balázs, a BGF általános rektorhelyettese, a csoport vezetője.

Budapesti Gazdasági Főiskola

Magyarország legnagyobb, mintegy 16 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január 1-jén a három jogelőd intézmény ? a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola ? összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei.

A BGF küldetése, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.

A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott. A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az Alkalmazott tudományok főiskolája-minősítést.

Szóljon hozzá!