ZETApress

hírportál

Cameron villámlátogatása

David Camenon és Szijjártó PéterKora délután landolt David Cameron külön-gépe a Ferihegyi repülőtéren. A brit miniszterelnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterünk fogadta, majd a lezárt Kossuth térre, a Parlamentbe hajtatott. A 15:20-ra hirdetett kormányfői sajtótájékoztató közel háromnegyed órás csúszással kezdődött.

Mindketten erős Európát akarunk ? jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után. Az országházi közös sajtótájékoztatón szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban.

Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni szeretnének, és jól is dolgoznak ? mondta jelezve, hogy a brit statisztikai hivatal adatai szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik ma Nagy-Britanniában, míg a V4-tag Lengyelországból közel 800 ezren.

Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak ? fűzte hozzá Orbán Viktor, remélve, hogy David Cameronnal megtalálják majd azt a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és a brit kormány céljait is szolgálja.

A miniszterelnök arról is biztosította brit kollégáját, hogy Magyarország NATO-partnerként ? az ország méretéhez illeszkedő súllyal ? a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akciókban. A magyar?brit kétoldalú ügyeket a kormányfő rendben lévőnek nevezte, emlékeztetve, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb befektetője Magyarországnak, ahol 700 brit cég dolgozik, ezek pedig összesen több mint ötvenezer embert alkalmaznak.

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról: működő Európát akarunk ? reagált David Cameron. A brit miniszterelnök a szociális juttatások megreformálásával kapcsolatban beszélt arról a lehetőségről, hogy a külföldiek várjanak négy évig, hogy hozzájussanak a szociális ellátásokhoz, de azt mondta, nyitott más megoldásokra is. Lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely elvesz tőlünk bizonyos dolgokat.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét. Arra is kitért, hogy szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását ? hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni! ? de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan az februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el ? magyarázta. Emlékeztetett arra is, hogy Nagy-Britanniában 2017-ben népszavazás lesz az EU-tagságról.

Szocialista reflexió

Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja a Képviselői irodaházi sajtótájékoztatón úgy értékelte az elhangzottakat, hogy a brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték és ehhez a magyar miniszterelnök csak asszisztált. Orbán Viktor otthon hagyta a bátrabb, a konfliktusvállaló énjét.

A szocialista politikus szerint a két miniszterelnök az Angliában dolgozó magyarok helyzetét tekintve elbeszélt egymás mellett, David Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra. A brit politikus nem tesz különbséget az uniós állampolgárok, a bevándorlók, a menekültek között. Az 50-60 ezer külföldi magyar munkavállaló ügyében keményebb kiállást vártak Orbán Viktortól, mert ezeknek a magyar munkavállalóknak semmilyen baja nem származhat a brit belpolitikai történésekből.

Nem lehet elfogadni, hogy őket másodrangú állampolgárrá akarják minősíteni és hogy korlátozzák a munkaerő szabad áramlását az EU-ban. Tudomásul kell vennie a briteknek is, hogy nemcsak a tőke, hanem a munkaerő is szabadon áramolhat az EU-ban ? közölte Mesterházy Attila. Azzal egyetértett, hogy reformra szorul az Európai Unió, mert egy erős, versenyképes, valamint hatékony unióra van szükség, mégis úgy látta, hogy miközben a két miniszterelnök szavakban erősebb Európát akar, cselekedeteikkel egy sokkal gyengébb EU-t hoz létre!

Szóljon hozzá!